Stäng fönster Essunga kn, FRÄMMESTAD 4:1 FRÄMMESTADS KRAFTVERK

Beskrivning
Främmestads kraftverk ligger i Essunga kommun mitt emellan tätorterna Grästorp och Nossebro. Det är uppfört längs Nossans östra sida, ca 400 meter nedströms Främmestad herrgård. Anläggningen ligger i ett område med höga naturvärden.

Främmestads kraftverk är en av Nossans många vattendrivna anläggningar. Knappt två kilometer uppströms ligger Baljefors kvarn och cirka sex kilometer nedströms ligger Tengene kvarn och såg. Kraftverkets överfallsdamm – en massivdamm med betongtröskel – utgör en anslående vy från Främmestads gårdsmiljö på Nossans västra sida. Krönet är cirka 60 meter långt. För tömning av dammen finns en bottentappningslucka. Betongdammen byggdes under tidigt 1900-tal och ersatte då en äldre damm byggd av trä och natursten. År 1990 reparerades dammen av dåvarande ägare.

Inloppet till kraftverkets intagskanal ligger cirka 15 meter öster om/uppströms dammbyggnaden. Där finns ett grovgaller av trä. Endast några meter in i kanalen korsas denna av en vägbro och därefter följer två avstängningsluckor. Dessa spettluckor av trä stängs endast när kanalen behöver tömmas, eller då vattnet i Nossan stiger så högt att det riskerar att rinna över kanalens kanter och orsaka kanalgenombrott.

Intagskanalen är handgrävd och cirka 400 meter lång. Efter cirka 370 meter svänger kanalen 90 grader åt väster. Där finns ytterligare ett grovgaller med en arbetsbro för manuell rensning av skräp. Precis i svängen finns ett bottenutskov som möjliggör en tömning av kanalen. Detta utskov används inte för avbördning. De sista meterna fram till betongintaget kantas kanalen av delvis av betong – delvis av stående träplankor. Framför intagsluckorna – två spettluckor av trä – finns ett maskinrensat fingaller.

Från kraftverkets intag leds vattnet via en brant 37 meter lång ståltub in i kraftverksbyggnaden. Utloppet sker via en sprängd utloppskanal som är stensatt där bergskanter saknas. Kanalen mynnar ut i Nossan cirka 700 meter nedströms överfallsdammen.

Fallhöjden vid Främmestads kraftverk är 12 meter och den utbyggda vattenföringen är 1,6 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 130 kW och årsproduktionen är cirka 1,0 GWh.

Maskineri

Kraftverkets två francisturbiner – den ena är en Finshyttan från 1917 och den andra är en NOHAB från 1937. Den mindre turbinen från 1937 har nyligen havererat. Reparationen har skjutits upp, eftersom nuvarande ägare söker tillstånd att utöka produktionen i kraftverket genom att installera större aggregat.
Den stora francisturbinen från Finshyttan är dubbel med ett sugrör för varje löphjul. Turbinen är innesluten i ett cylindriskt tryckskåp. De båda hjulen kan separeras så att driften begränsas till det ena. Detta innebär att kraftverket kan vara igång även vid relativt låg vattenföring. Turbinen har en effekt på 128 hk och varvtal på 720 varv per minut.

Dubbelturbinen regleras med en turbinregulator NOHAB tillverkad 1937, beställningsnummer 81156A och tillverkningsnummer 628. Denna har troligen tidigare reglerat den numera havererade NOHAB-turbinen, som har samma beställningsnummer 81156B.

Dubbelturbinen driver en synkron ASEA-generator GA 84 med tillverkningsnummer 965306. Generatorns effekt är 135 kVA och varvtalet 750 varv per minut. Den gamla mataren från ASEA är i drift. Den har tillverkningsnummer 965309.

Den havererade turbinen tillverkad av NOHAB 1937 har en effekt om 28 hk/20 kW och ett varvtal på 750 varv per minut. Denna reglerades med ett enkelt elektriskt pådrag och drev en asynkron EMK-generator. Utöver detta finns ytterligare en generator. Det är en ECK, Elektriska Aktiebolaget. Den har nummer 4160 och är inte i drift.

Kontrollutrustningen är i originalskick från 1937 och infasning sker manuellt.

Källor: