Stäng fönster Skara kn, STAKA 2:2 STAKA KRAFTVERK

Beskrivning
Staka kraftverk är uppfört 1934 vid ån Flian. Kraftverket ligger i Skara kommun, men är beläget cirka två kilometer öster om Saleby, som ligger i Lidköpings kommun. Cirka 500 meter uppströms finns två kvarnar – Slugga kvarn och Forsa kvarn.

Dammen är en nybyggd överfallsdamm av betong. Överfallsdelen med skibord delvis av trä är cirka 21 meter lång. Dammkroppen är i sin helhet cirka 30 meter lång. Vid höga flöden kan avbördningen utökas med en ny utskovslucka – en maskindriven planlucka av rostfritt stål och försedd med värme för att förhindra isbildning. Utöver detta finns ytterligare två maskinellt drivna planluckor. En av dessa är en intagslucka och den andra är en lucka som idag kan användas som extra utskov men som är förberedd för en framtida utbyggnad av kraftverket och då kommer att fungera som intagslucka till den nya turbinen. Dammens avbördning är totalt 55 kubikmeter per sekund.

Den närliggande dammens vattenspegel är cirka 1 hektar och omgärdas åt öster av gården Staka och Hulan och åt väster av åkermark. Dammen är lågt belägen i förhållande till omgivningen, i en åravin med naturliga strandkanter. Endast landfästena närmast dammkroppen är betongskodda. Åfåran är markant bredare cirka 600 meter uppströms ända fram till de närmaste kvarnarna Slugga och Forsa. Den kan egentligen anses tillhöra Stakadammen, som då har en relativt omfattande vattenspegel – cirka 4 hektar.
Utloppet från kraftverket sker via en delvis betongskodd utloppskanal som ett 30-tal meter nedström kraftverket går samman i den naturliga åfåran.

Fallhöjden vid Staka kraftverk är 5-6 meter beroende på vattenföringen. Den utbyggda vattenföringen är 4 kubikmeter per sekund, märkeffekten är cirka 200 kW och kraftverket har en årsproduktion på cirka 1 miljon kWh (1,0 GWh).

Maskineri
Maskineriet utgörs av två stycken ursprungliga Nohab-turbiner av typen tvillingfrancis. Detta innebär att de båda turbinerna har två löphjul med gemensamt sugrör (en dubbelturbin har två löphjul med varsitt sugrör). Det ena aggregatet är tillverkat 1934 och det andra 1938. Tillverkningsnummer är inte känt. Båda tvillingturbinerna har ett varvtal på 375 varv per minut och den sammanlagda effekten är 165 kW.

Turbinregulatorerna är urkopplade och ersatta med modern reglering. De finns dock kvar på sin ursprungliga plats i maskinhallen. Regulator 1 är en Nohab typ G, beställningsnummer 80747, tillverkningsnummer 575, levererad 1934. Regulator 2 är en Nohab typ G, beställningsnummer 81217, tillverkningsnummer 631, levererad 1938.

De båda synkrongeneratorerna är levererade av Asea. Generator 1 är en Asea GA 95, nummer 746844, effekt 125 kVA (100 kW) och varvtal 375 varv per minut. Mataren finns kvar på sin ursprungliga plats men är inte i drift. Den är en Asea nr 746845 och har ersatts av en statisk matare.

Generator 2 är också en Asea GA 95, nummer 1122379, effekt 125 kVA (100 kW) och varvtal 374 varv per minut. Mataren finns kvar på sin ursprungliga plats men är inte i drift. Den är en Asea nr 746845 och har ersatts av en statisk matare.

Kontrollpanelen i marmor är bevarad på sin ursprungliga plats, men är inte längre i drift utan har 2004 ersatts med modern teknik som inryms i nya kontrollskåp intill. Även ställverksutrustningen är från 2004.