Stäng fönster Färgelanda kn, STIGEN 1:72 STIGENS KRAFTVERK - ÖVRE (STIGEN 1:72)

Beskrivning
Kraftverket Stigen östra (övre) är uppfört längs Lillån i Färgelanda kommun. Anläggningen ligger drygt fyra kilometer öster om Färgelanda tätort och ingår i det kommunala bevarandeområdet Stigens textilindustrisamhälle.

Lillåns flöde kommer från de båda sjöarna Nyckelvattnet och Bovattnet. Nedströms samhället Stigen rinner ån ut i sjön Björvattnet innan den fortsätter genom Färgelanda samhälle, där den mynnar ut i Valboån.

Stigen östra (övre) är det första av Stigens totalt tre kraftverk. Det ligger precis vid Bovattnets utlopp och är i drift. Det andra kraftverket – Stigen mellan – är inrymt i en av fabriksbyggnaderna inne på textilindustriområdet drygt 150 meter nedströms Stigen östra. Detta är dock inte i drift. Det tredje kraftverket är Stigen västra (nedre) och det ligger ytterligare cirka en kilometer nedströms.

Stigen östra uppfördes 1915 och är sammanbyggt med en vinkelbyggd fabriksbyggnad. Kraftverket ligger i blickfånget från Vänersborgsvägen mitt inne i Stigens samhälle.

Dammanläggningen är en utskovsdamm av betong. Östra stigen har ingen separat dammsjö, utan hela sjön Bovattnet fungerar som kraftverkets vattenmagasin. Inloppet till kraftverket går från Bovattnet under en vägbro av betong. I omedelbar ansluttning till bron finns dammanläggningen som utgörs av en intagsdel till höger i strömriktningen och en utskovsdel till vänster.

Intaget har tre kuggmanövrerade träluckor. Kuggmekanismen sitter i sidan av luckan, vilket inte är särskilt vanligt. Intagskanalen är av betong och intagsgallret rensas manuellt. Intagskanalens vänstra vägg har två utskov i form av två försänkningar, där såväl vatten som skräp och is kan passera. Utskovsdelen består av två spettluckor av trä.

Utloppet sker via ett synligt sugrör av stål direkt i en kanal kantad med berg och natursten. Vattnet fortsätter därefter in under den vinkelställda fabriksbyggnaden och mynnar ut i den numera torrlagda fabriksdammen nedströms.

I kraftverkets underbyggnad av betong finns plats för ytterligare ett sugrör. Där fanns tidigare ytterligare en francisturbin av okänt ursprung. Det finns alltså möjlighet att ta ännu ett aggregat i drift.
Fallhöjden vid Stigen östra (övre) är 6,4 meter. Utbyggnadsvattenföringen är inte klarlagd. Den installerade effekten ör 105 kW och normalårsproduktionen är cirka 170 000 kWh.

Maskineri
Aggregatet i Stigen östra är den ursprungliga francisturbinen, tillverkad av Finshyttan 1915, med tillverkningsnummer 1834, effekten 137 hk och ett varvtal på 300 per minut. Den ursprungliga turbinregulatorn finns kvar, men har tagits ur drift. Den är också en Finshyttan från 1915 – typ E, storlek 2 och med tillverkningsnummer 302.

Synkrongeneratorn är tillverkad av Nya Förenade Elektriska AB. Effekten är 104 kW och varvtalet är 300 per minut. Tillverkningsår är ej utrett, men eftersom Nya Förenade Elektiska AB köptes upp av Asea 1916, bör generatorn åtminstone vara äldre än 1916. Tillverkningsnummer är 24895 och typbeteckningen SMY 20. Matare finns och är i drift. Den har samma tillverkare som generatorn. Tillverkningsnummer är troligen 24896 och typbeteckningen är FDX 8.

Kontrollutrustningen är moderniserad.