Stäng fönster Färgelanda kn, STIGEN 6:7 STIGENS KRAFTVERK - MELLAN

Beskrivning
Kraftverket Stigen mellan är uppfört längs Lillån i Färgelanda kommun. Anläggningen är inrymt i en lokal inne i Stigens textilindustribyggnader och ingår således i det kommunala bevarandeområdet Stigens textilindustrisamhälle. Stigen mellan är inte i drift och beskrivs därför endast kortfattat.

Lillåns flöde kommer från de båda sjöarna Nyckelvattnet och Bovattnet. Nedströms samhället Stigen rinner ån ut i sjön Björvattnet innan den fortsätter genom Färgelanda samhälle, där den mynnar ut i Valboån.
Stigen mellan är det andra i strömriktningen av Stigens totalt tre kraftverk. Det övre – Stigen östra – ligger precis vid Bovattnets utlopp och är i drift. Stigen mellan ligger drygt 150 meter nedströms Stigen östra och är inte i drift. Det tredje/nedre kraftverket är Stigen västra. Det är i drift och ligger ytterligare cirka en kilometer nedströms.

Mellan Stigen östra (övre) och Stigen mellan fanns tills nyligen en cirka 5 000 kvadratmeter stor dammsjö – den så kallade Fabriksdammen. På grund av att dammanläggningen är i dåligt skick är ägarna av säkerhetsskäl tvungna att ha dammluckorna öppna. Detta har medfört att Fabriksdammen i stort sett är torrlagd med undantag för en vattenförande fåra i dess djupaste del.

Stigen mellan togs troligen i drift 1912, eftersom den ursprungliga francisturbinen från KMV var tillverkad detta år.

Dammanläggningen är en utskovsdamm av natursten och betong. Utskovsdelen utgörs dels av ett relativt litet överfall dels av en spettlucka av trä. Utöver detta finns ett före detta bottenutskov. Intaget har två spettluckor av trä. Dessa ligger idag ovanför vattenytan eftersom dammen i stort sett är tömd på vatten. Vattnet leddes in i en intagskanal av betong med ett manuellt rensat intagsgaller. Kanalens vänstra vägg har en försänkning/ett utskov försedd med en spettlucka av trä. Utloppet skedde via ett sugrör direkt ut i Lillån/utloppskanalen som är kantad med betong. Kanalen är cirka 100 meter lång och övergår därefter i Lillåns naturliga åfåra.

Enligt uppgifter i en KMV-förteckning över vilka kraftverk som företagets turbiner levererades till är fallhöjden vid Stigen mellan 4,1 meter.

Maskineri
Aggregatet i Stigen mellan är inte i drift. Den ursprungliga turbinen var en francisturbin tillverkad 1912 av Werkstaden Kristinehamn (KMV, Aktiebolaget Karlstads mekaniska verkstad – verkstaden Kristinehamn). Dess tillverkningsnummer var 727, effekten 80 hk och varvtalet 125 varv per minut. Turbinskylten finns kvar, men turbinen är ersatt av en Hällaryd från 1940-talet. Turbinregulatorn är inte kvar. Installation av ett fallviktsystem har påbörjats men har inte avslutats. Generatorn är inte dokumenterad, men är av modernare slag och varvtalet växlas upp med kilremmar.