Stäng fönster Härryda kn, DALAGÅRDEN 1:4 APELNÄS KRAFTVERK

Beskrivning
Apelnäs kraftverk är uppfört 1945 vid ån Storån, cirka 2,5 kilometer söder om Rävlanda i Härryda kommun. Storåns dalgång utgör ett av de delområden som finns utpekade i Härrydas kulturmiljöplan – framtagen som ett underlag till Härryda kommuns översiktsplan 2012. Utöver detta ligger kraftverket Apelnäs inom två riksintresseområden – dels riksintresse för naturvård dels riksintresse för kulturmiljövård. I anslutning till Apelnäs kraftverk – på motsatta sidan av ån – finns fortfarande Apelnäs kvarn bevarad. Byggnaden är övergiven och förfaller.

Dammen vid Apelnäs kraftverk är en överfallsdamm av betong med en cirka 20 meter lång utskovströskel av betong. Vattenmagasinets bredd är endast marginellt bredare än den naturliga åfåran. Den som möjligen kan definieras som vattenspegel är den cirka 700 kvadratmeter stora vattenytan mellan en mindre bro och dammtröskeln. Dammens utformning delar åfåran i två flöden med en landtunga emellan – överfallsdelen åt väster och intagskanalen åt öster.

I överfallsdelen har en vandringsväg för fisk skapats. Den förses vid låg vattenföring med ett minimiflöde med hjälp av en utskovslucka i anslutning till intagskanalens mynning. Vid höga flöden forsar vattnet fram nedströms tröskeln. Intill huvudfårans västra strand finns en laxtrappa som inte längre är i bruk.

Intagskanalens mynning har ett grovgaller framför intagsluckan – en planlucka av stål. Den manövreras med hjälp av kedjor och med en motvikt av betong. Intagskanalen är cirka 140 meter lång. Den kantas i väster av en betongmur, försedd med en utskovslucka och i öster av en naturlig brink. Vid höga flöden fungerar även muren som en utskovströskel. Avbördningen från kanalen kan utökas ytterligare med hjälp av en spettlucka. Intagskanalen avslutas med ett maskinellt rensat fingaller innan vattnet leds in till turbinen via en cirka 30 meter lång underjordisk intagstunnel.

Utloppet från turbinen sker via en utloppskanal som mynnar ut i huvudfåran cirka 150 meter nedströms. Kanalen kantas ett 20-tal meter nedströms av natursten och övergår därefter i en naturlig åstrand.
Fallhöjden vid Apelnäs kraftverk är 8,5 meter brutto och 7,5 meter netto. Den utbyggda vattenföringen är 6 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 295 kW och årsproduktionen är cirka 1,65 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av den ursprungliga vertikala kaplanturbinen tillverkad 1944 av Nohab, Trollhättan, nummer 81885, effekt 400 hk och varvtal 500 varv per minut. Turbinregulatorn med tillhörande oljetrycksackumulator finns kvar, men har byggts om och moderniserats. Båda är tillverkade av Nohab.

Turbinen driver en synkrongenerator tillverkad 1944 av Asea. Den är av typen GSA 106, tillverkningsnummer 1821989, effekt 330 kVA och med ett varvtal på 500 varv per minut. Kraftverkets kontrollutrustning är modern. Kontrollskåp och ställverk är placerat i maskinhallen