Stäng fönster Alingsås kn, SOLVEDENS ÅLFISKE 1:1 SOLVEDENS KRAFTVERK

Beskrivning
Solvedens kraftverk består av två kraftstationer, uppförda cirka 8 kilometer sydväst om Alingsås. Anläggningen ligger mellan sjöarna Mjörn och Lillelången, där Säveån naturligt har dämts upp till en fallhöjd på 4,8 meter. Mjörn är sjösänkt kring förra sekelskiftet för jordbruksändamål och var en period efter andra världskriget reglerad, men sedan 1959 regleras Mjörn enligt en tappningsställare som efterliknar sjöns naturliga bräddavloppskurva.

Sjön Lillelången nedströms övergår söderut i sjön Sävelången, vars sydligaste vik utgör vattenmagasin till Floda kraftverk. har dämts upp till en fallhöjd på 4,8 meter. Lillelången övergår söderut i sjön Sävelången, vars sydligaste vik utgör vattenmagasin till Floda kraftverk. Säveån fortsätter därefter nedströms mot Göta älv och Göteborg.

Dammen är byggd i betong. Den kantas i väster av berg och i öster av betong, som ett 20-tal meter uppströms övergår i en naturlig strandkant. Avbördningen vid höga flöden sker via sex utskovsluckor – fem spettluckor av stål och en maskindriven planlucka av stål. Utöver detta finns ett en bottenutskovslucka. Dammens vattenspegel uppströms är långsmal och uppfattas visuellt mer som en bred åfåra. Den är cirka 200 meter lång. Som smalast är den cirka 20 meter och som bredast cirka 50 meter. Längre uppströms blir åfåran successivt bredare och bredare för att efterhand övergå som en del av sjön Mjörn.

De båda kraftstationsbyggnaderna är placerade på varsin sida av dammkroppen. Den västra är uppförd 1953 och den östra byggdes 1963.

Den utbyggda vattenföringen vid Solvedens kraftverk är sammanlagt 32 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 1 300 kW och årsproduktionen är cirka 4,7 GWh.

Solveden 1
Intaget har två korta ledmurar av betong. Mellan dessa finns ett grovgaller. Intagsluckan är en planlucka av stål. Den är placerad inuti stationsbyggnaden.

Utloppet från Solveden 1 sker via en cirka 150 meter lång utloppskanal, som är kantad med berg åt väster och betong åt öster. Kanalen går nedströms ihop med utloppskanalen från Solveden 2 i en gemensam fåra, som mynnar ut i sjön Lillelången.

Solveden 2
Intaget utgörs av en svängd intagskanal av betong. Ett grovgaller i kanalens början följs av ett maskinrensat fingaller, där kanalen går in under kraftverksbyggnaden. Intagsluckan är en planlucka av stål, placerad inuti stationsbyggnaden.

Utloppet från Solveden 2 sker via en cirka 140 meter lång utloppskanal, närmast kraftverksbyggnaden kantad av betong. Kanalen från Solveden 2 går nedströms ihop med utloppskanalen från Solveden 1 i en gemensam fåra, som sedan mynnar ut i sjön Lillelången. Mellan de båda utloppskanalerna finns en träd- och gräsbevuxen landremsa.

Maskineri – Solveden 1
Maskineriet utgörs av en ursprunglig vertikalaxlad propellerturbin, tillverkad 1953 av företaget Maier KG, Brackwede. Turbineffekt är 633 kW och varvtalet är 187,5 varv per minut. Turbinen regleras med ett eldrivet pådrag, också av märket Maier från 1953.

Synkrongeneratorn är tillverkad av Elektriska svetsningsaktiebolaget, Esab, Göteborg. Den har tillverkningsnummer 22 836, effekt är 800 kVA och varvtalet är 187,5 varv per minut.

Kraftverkets kontrollutrustning är modern. Kontrollskåp och ställverk är placerat i stationsbyggnaden. En ursprunglig ljuddämpande telefonhytt är bevarad i maskinhallen.

Maskineri – Solveden 2
Maskineriet utgörs av en ursprunglig vertikalaxlad kaplanturbin, tillverkad 1963 av företaget Maier KG, Brackwede. Tillverkningsnummer är 2080, turbineffekt är 647 kW och varvtalet är 187,5 varv per minut. Turbinen regleras med ett oljetryckspådrag av märket Maier.

Synkrongeneratorn är tillverkad av Asea 1963. Den har typbeteckning GS 176, tillverkningsnummer 5628040, effekt 750 kVA och varvtal 187,5 varv per minut.

Kraftverkets kontrollutsrutning är modern. Kontrollskåp och ställverk är placerat i stationsbyggnaden. En ursprunglig telefonhytt är bevarad i maskinhallen.

Källor:
Ägaren - Vattenfall vattenkraft AB