Stäng fönster Bengtsfors kn, GOTTARSBYN 1:14 GOTTARSBYNS KRAFTVERK

Beskrivning
Gottarsbyns kraftverk ligger vid vägs ände i Gottarsbyälvens branta dalgång, knappt åtta kilometer nordväst om Bengtsfors. Gottarsbyälven utgör förbindelsen mellan de båda sjöarna Håltjärnet och Fillingsjön, som via Årbolsälven och sjön Ärtingen leder ner till sjön Lelång som ingår i vattensystemet Dalslands kanal.

Vattenmagasinet uppströms utgörs av hela Håltjärnet som är cirka 37 hektar. Ännu längre uppströms finns ytterligare ett vattenmagasin av betydelse för kraftverket – sjön Askesjö. Denna sjö är uppdämd med en dammanläggning i det vattendrag som leder ner till Megsjön, vars avrinning sedan sker till Håltjärnet.

Gottarsbyns dammanläggning är en massivdamm i natursten, pågjuten med betong. Dammen ligger i ett brant bergspass och har således berganslutningar. Avbördningen av överflödigt vatten sker via tre spettluckor av trä i dammens västra del. Avbördningskapaciteten genom luckorna är 10 kubikmeter per sekund. Dammen tål emellertid överrinning, trots att den inte är konstruerad som en överfallsdamm. Där utskovsfåran är belägen fanns tidigare även en flottningsränna.

Intaget är placerat i dammkroppens östra del. Intagsgallret är ett fingaller som krattas manuellt. Vattnet leds från intaget in i en 97 meter lång trätub innan det når kraftverkets turbin. Trätuben vilar på betongstöd.

Utloppet sker i en utloppskanal, närmast utloppet kantad med natursten och därefter övergående i en åfåra med naturliga strandkanter. Utloppskanalen går ihop med utskovsfåran cirka 120 meter nedströms/söder om kraftverket.

Kraftverksbyggnaden har en ovanlig utformning och ser ut som en mycket liten kyrka.
Fallhöjden vid Gottarsbyns kraftverk är 12,5 meter och utbyggnadsvattenföringen är cirka 1 kubikmeter per sekund. Effekten är 90 kW och årsproduktionen är cirka 450 000 kWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av den ursprungliga francisturbinen tillverkad 1918 av KMV (AB Karlstad Mekaniska verkstad – verkstaden Kristinehamn). Turbinen har tillverkningsnummer 1295. Den renoverades av Seffle Turbin 1993 och fick då bland annat nya ledskenor. Turbinens effekt är 100 hk och den har ett varvtal på 600 varv per minut. Turbinregulatorn från KMV är inte i drift men finns bevarad i stationen.

Generatorn är bytt två gånger. Den första brann på 1940-talet och den andra brann 2012. Nuvarande synkrongenerator är en begagnad omlindad Aseagenerator från 1940-talet, likadan som den som installerades på 1940-talet. Den nuvarande stod tidigare i ett kraftverk i Bollnäs. Tillverkningsnumret är 1038309, typbeteckningen är GA75, effekten är 90 kVA och varvtalet är 600 varv per minut. Tillhörande matare från Asea har numret efter generatorn – 1038310. Den är 2015 inte i drift men ska enligt ägaren tas i drift framöver.

Den ursprungliga kontrolltavlan av marmor är bevarad, men kontroll och reglering av anläggningen sker numera med modern teknik. Utledningstornet med tillhörande installationer är inte i drift men är mycket välbevarade.

Källor:
- Ägaren