Stäng fönster Karlsborg kn, SÄTRA 5:1 SÄTRA BRUKS KRAFTVERK

Beskrivning
Sätra bruk har tre kraftverk längs Edsån – två byggda 1942 och ett byggt 1994. Det nyare ligger invid byggnadsminnet Edets kvarn och benstamp, cirka tre kilometer uppströms Sätra bruk och kommer inte att beskrivas närmare utan endast finnas med på några bilder.

Edsån utgör förbindelsen mellan sjöarna Unden och Viken och är Vikens största tillflöde. Viken är den högst belägna sjön längs Göta kanals västgötadel och förser därmed hela denna del av kanalen med vatten. Östgötadelen får sitt vatten från Vättern. Edsån har alltså en avgörande betydelse för Göta kanals vattenföring. Därför finns en vattendom som ger Göta kanal rätten att reglera Vikens tillflöde via Edsån. Själva regleringen sker vid Edets kvarn och benstamp, där det finns en regleringsdamm som dämmer upp ån ända upp till sjön Unden. Vattenmagasinet blir därmed omfattande – cirka 130 hektar.

Vid normala flöden tappas vattnet huvudsakligen via intaget till Sätra bruks moderna kraftverk. Intaget har tre spettluckor av trä. Vid höga flöden ökas avbördningen genom att Göta kanals utskovsluckor öppnas. Dessa är fyra maskindrivna planluckor av stål, en liten trycksättningslucka av trä samt en sättlucka av trä.

Sätra bruks två äldre kraftverk kallas Sätra övre och Sätra nedre. Det övre ligger inom Sätra bruks gårdsmiljö medan det nedre ligger en knapp kilometer nedströms bruksmiljön – mellan bruket och Edsåns utlopp i sjön Viken.

Sätra övre
Dammanläggningen som hör till Sätra övre ligger nästan 300 meter uppströms kraftverket. Där leds vattnet till intaget via en invallad tilloppskanal. Avbördningen vid höga flöden sker i en separat sidofåra väster om kraftverket. Uppströms denna anläggning bildar Edsån ett cirka 30 hektar stort vattenmagasin, cirka 2,5 kilometer långt och i genomsnitt drygt 100 meter brett.

Intaget utgörs dels av betong dels av natursten. De fyra intagsluckorna är spettluckor av trä och intagsgallret rensas maskinellt. Från intaget leder en cirka 250 meter lång trätub in i kraftstationen.
Utloppet sker via en utloppskanal – under stationsbyggnaden av betong, därefter skodd med kallmurad natursten. Endast ett 20-tal meter nedströms går utloppsfåran ihop med den västra sidofåran. Längre nedströms vidgar sig ån i ännu ett vattenmagasin – ett resultat av Sätra nedres dammanläggning.
Fallhöjden vid Sätra övre är 9,4 meter och den utbyggda vattenföringen är 6 kubikmeter per sekund. Kraftverkets generatoreffekt är cirka 460 kW och årsproduktionen är cirka 1,7 GWh.

Sätra nedre
Även vid Sätra nedre leds vattnet till betongintaget via en invallad tilloppskanal. Denna är dock betydligt bredare än vid Sätra övre. Cirka 500 meter uppströms vidgar sig tilloppskanalen till en vattenspegel/damm som ligger precis nedanför Sätra övre och intill Sätra bruks herrgård. Avbördningen kan vid höga flöden ökas i en separat sidofåra öster om kraftverket – en fåra som tidigare försåg en numera nedlagd kvarn med vattenkraft.

Intaget har fyra spettluckor av trä och intagsgallret rensas maskinellt. Från intaget leder en cirka 30 meter lång trätub in i kraftstationens nordvästra avfasade hörn.

Kraftverksbyggnaden ligger ovanpå grundläggningen av en numera riven trämassafabrik och utloppet sker via en naturstenskodd utloppskanal, som tidigare var utloppet vid denna fabrik.

Ett 100-tal meter nedströms går utloppsfåran ihop med den östra sidofåran. Där återfår Edsån sin naturliga karaktär innan den cirka 200 meter längre söderut når sjön Viken.

Fallhöjden vid Sätra nedre är cirka 8,8 meter och den utbyggda vattenföringen är 6 kubikmeter per sekund. Generatoreffekten är cirka 430 kW och årsproduktionen cirka 1,6 GWh.

Maskineri – Sätra övre
Kraftverkets turbin är en tvillingfrancis innesluten i ett cylindriskt tryckskåp. Turbinen är tillverkad 1942 av AB Finshyttans bruk och har tillverkningsnummer 4529. Varvtalet är 300 varv per minut. I anslutning till turbinen finns turbinregulatorn kvar, men är tagen ur drift. Den är också en Finshyttan, tillverkad 1942, typ E, stl 3,5 och med tillverkningsnummer 1389. Dagens reglering sker med en hydraulikmotor.

Turbinens horisontella axel driver en liggande synkron Asea-generator som 1996 byggdes om av företaget Bevi i Blomstermåla. Enligt plaketten på generatorn är den nuvarande av typen G164, nummer 1652616 och med varvtal 300 varv per minut. Generatorns effekt är 540 kVA. Sedan 1996 sker all reglering med automatik. Ställverksutrustningen finns i maskinsalen.

Maskineri – Sätra nedre
Kraftverkets turbin är en tvillingfrancis innesluten i ett cylindriskt tryckskåp. Turbinen är tillverkad 1942 av AB Finshyttans bruk och har tillverkningsnummer 4531. Varvtalet är 300 varv per minut. I anslutning till turbinen finns turbinregulatorn kvar, men är tagen ur drift. Den är också en Finshyttan, tillverkad 1942, typ E, stl 3,5 och med tillverkningsnummer 1390. Dagens reglering sker med en hydraulikmotor.

Turbinens horisontella axel driver en liggande synkron Asea-generator som 1996 byggdes om av företaget Bevi i Blomstermåla. Enligt plaketten på generatorn är den nuvarande av typen G164, nummer 1652614 och med varvtal 300 varv per minut. Generatorns effekt är 470 kVA. Sedan 1996 sker all reglering med automatik. Ställverksutrustningen finns i maskinsalen.