Stäng fönster Stockholm kn, MARIEVIK 15

Beskrivning
Mycket stor kontorsanläggning från 1980, med en rad olika företag samt restaurang, belägen i Marievik på en udde vid Årstaviken, i den östra delen av Liljeholmen.

Anläggningen består av högre och lägre byggnadskroppar grupperade kring en underbyggd gård med infart via en ramp i nordväst. Gårdens mittrundel är lagd med natursten och har även gräsytor, buskträd, sittbänkar, runda planteringslådor i vit betong samt ett högt emaljkonstverk i klara färger på stålstomme. Utmed gårdsfasaderna finns även fyrkantiga planteringslådor i röd betong med frilagd ballast. Gården har souterrängfasad mot norr i formgjuten betong.

Norr om anläggningen löper en gångväg mot öster och ansluter till Årstavikens breda betongkaj. Mellan byggnad och kaj smala grässträngar med planteringar och träd. I fastighetens sydvästra del finns en gräsmatta med lövträd.

Vid restaurangen (mot kaj) finns en långsmal terrass med utemöbler. Mellan terrass och kaj också en mindre anlagd parkanläggning i flera nivåer med planteringar, lövträd, låga murar, trappor och ramper samt partier i rubbelsten.

Anläggningens olika marknivåer binds samman med trappor i granit eller betong. Invid fasaderna är marken ofta lagd i grå betongplattor med friser av rött marktegel. Det finns belysningsarmaturer i svart stål med mjölkvita glasglober, samt på gården även armaturer med trattformade svarta skärmar. Anläggningens växtlighet är ofta av det vintergröna slaget, och består till stora delar av barrträd och barrbuskar.

Söder om byggnaden finns en mindre transformatorstation med fasad i diagonalt formgjuten betong. På fastighetens södra del finns även ett lågt och stort öppet parkeringsdäck med souterrängvåning och betongfasader