Stäng fönster Stockholm kn, CISTERNEN 2 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde från åren kring 1960, med elva punkthus och tre stora lamellhus på Nybohovsberget i Liljeholmen. Byggnadernas höjd varierar efter terrängen så att taksiluetterna blir enhetliga: punkthusen är uppförda i 10 – 14 våningar, lamellhusen i 3 – 7 våningar. I området finns även ett parkeringshus (Cisternen 2) och en f.d. panncentral (Reservoaren 1). Direkt söder om bostadshusen ligger Nybohovsskolan (fastigheten Pytsen 2) och i nordväst finns två stora vattenreservoarer från 1960-talet samt ett äldre vattentorn. Här har nya bostadshus uppförts på 2000-talet.

Nybohovsbacken leder upp till berget från norr, förbi asfalterade parkeringsytor. I öster fortsätter gatan vidare över Essingeleden på en betongbro. Från Nybohovsbacken leder flera återvändsgator in bland husen. Gator och gångvägar löper i breda portiker genom lamellhusens nedre våningar.

Bergsplatåns norra och södra sidor består av branta skogspartier med berg i dagen och naturliga eller framsprängda bergssidor, av halvöppna slänter med buskar och träd. Här finns slingrande gångvägar, och framförallt på norra sidan finns trappsystem i granit med smidesräcken och imponerande stödmurar i samma utförande.

Utemiljöerna mellan och kring husen husen är ofta terrasserade med stödmurar i dekorativt formgjuten betong. Områdets inre är grönskande, på gårdsrummen finns gräsmattor, klippta buskrabatter och träd. Lekplatser och piskställningar har ofta trästaket. Delar som utomhusbelysning, sittbänkar och lekredskap är oftast utbytta och det finns ett antal ej ursprungliga sophus i trä, liksom enstaka skärmtak. Vid husentréer samt på vissa körvägar och större gångstråk finns ej ursprunglig markbeläggning i vita och grå betongplattor. Utmed hus, gator och gångvägar finns även ursprungliga partier i smågatsten. Reservoaren 2 har ett antal ej ursprungliga uteplatser i sina souterrängvåningar.