Stäng fönster Stockholm kn, DYKÄRRET MINDRE 9 M.FL. NÜRNBERGBRYGGERIET

Beskrivning
Anläggningen Nürnbergbryggeriet, fd. Dykärret Mindre 6 utgör idag: Dykärret Mindre 9, 10, 11och 12. Ny bebyggelse ej inventerad. I kvarteret finns bryggerihantering belagd sedan 1670-talet. Under 1700-talet drevs flera bryggerier inom kvarteret. Det största innehades av bryggaren Sven Roos från 1743-1786. Under åren 1810-1840 innehades bryggeriet av bryggaren Gustaf Wertmüller. 1862 övertogs bryggeriet av bryggmästaren Fritz Dölling och guldsmeden Carl Gustaf Simonsson och därmed började bryggeriets omläggning till industriell drift. Namnet Nürnberg bryggeri förekommer första gången 1862. 1889 såldes anläggningen till den nyetablerade koncernen AB Stockholms Bryggerier, som drev bryggeriet fram till nedläggnignen 1916.

För eventuell beskrivning se under Dokument.

Inventeringsblanketterna är organiserade per kvarter efter fastighetsbeteckning i en gemensam PDF. Använd pilsymbolen för att bläddra fram önskad inventeringsblankett. Observera! På inventeringsblanketten anges fastighetsbeteckning vid inventeringstillfället.

I Bebyggelseregistret ingår fastighetsbeteckningen i anläggningsnamnet och byggnadsbeteckningen. Ev. f.d. fastighetsbeteckning anges under anläggnings- eller byggnadshistorik.