Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 105:7 PARTILLE

OMRÅDE
Området är beläget i centrala delen av kommunen, strax söder om Partille torg och E20. Bebyggelsen består av 12 punkthus uppförda utmed Oluff Nilssons väg. Området avgränsas i norr av bostadsbebyggelse längs Parallellvägen, i väster av Partille folkskola med omkringliggande område, i söder av en skogsklädd höjd och i öster av en gata kallad Gamla Strandlinjen. Topografin i området sluttar svagt ner mot och markerar dalgången. Området präglas av stora och öppna gröna ytor framför husen. I områdets västra periferi ligger Partille södra griftegård. Centralt lokaliserat, strax norr om punkthusen finns en liten platsbildning som idag bland annat innehåller en kiosk, frisör och en förskola. I husens direkta närhet finns ett flertal parkeringsplatser, pergolagångar, små lekplatser, buskar, bord och bänkar.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av 12 punkthus uppförda i 12 våningar. Fasaden är putsad och byggnaderna kröns av ett plant tak.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betong element eller liggande korrugerad plåt
Fasadfärg: grå eller gulbeige och vita
Takform: plant
Takmaterial: koppar eller plåt
Utvändiga detaljer: balkonger

De 12 våningar höga punkthusen är uppförda i suterräng. Byggnaderna följer gatusträckningen i öst-västlig riktning. Fasaderna består av gråa putsade betongelement. Husen kröns av plana koppartak med tydliga horisontala band utmed den övre fasadkanten. Aluminiumfönstren, av tvåluftstyp, är symmetriskt placerade i liv med fasaden. Byggnadernas entréer vetter mot Oluff Nilsson väg och trapphusen markeras av vertikala fönsterrader där kopparband delar in de olika våningsplanen. Entrén kröns av ett skärmtak av koppar och markeras av profilerade rektangulära betongblock. Balkongerna, som vetter åt väster, är indragna med mönstrade fronter av betong eller plåt.

De åtta punkthusen som är belägna längst västerut har relativt nyligen genomgått en renovering som delvis förändrat dess karaktär. Koppartaket är utbytt mot plåt. Fasaderna har tilläggsisolerats med liggande korrugerad plåt med olika färger i ett försök att artikulera dessa. Sockelvåningarna är tydligt markerade och mönstermurade med modernt tegel. Slutligen så har fönstren och balkongerna nyligen ändrat utseende. Fönstren har i och med tilläggsisoleringen dragits in en aning i fasaden. Balkongerna utformning varierar, de är både indragna och utskjutande.

KOMMENTAR
De fyra ännu icke tilläggsisolerade punkthusen är mycket omsorgsfullt utformade med bland annat vackra trä- och koppardetaljer.