Stäng fönster Stockholm kn, DANMARK 3 KISTA KYRKA

Kyrka och församlingshem vid Kista Torg.

Kyrkan, som består av en hög åttkantig kyrkobyggnad och ett lägre rektangulärt församlingshem, ligger vid torgets norra hörn. Två sidor vetter mot flerbostadshus och en sida vetter mot en halvlåg centrumbyggnad. Torgytan, som är belagd med asfalt och ringar av vit gatsten, sluttar ner mot söder. På torget, intill kyrkan, reser sig ett högt och smalt klocktorn. Närmast fasaden löper ett band av stora fastcementerade sjöstenar. En trappa leder ner mellan församlingshemmet och det intilliggande centrumhuset. I det sluttande partiet mellan trappan och församlingshemmet växter några träd. Nedanför trappan finns kyrkopersonalens parkering.

BYGGNAD
· Våningar: 1 och suterräng.
· Tak: Kopparplåt.
· Fasad: Rött osorterat tegel.
· Sockel: Platsgjuten obehandlad betong.
· Fönster: Kopparplåt och brunbetsat trä.
· Entré: Pardörr i svartmålat trä med korsformat fönster.
· Stomme: Betong

Kyrkan har ett brant fyrdelat och lanterninförsett tak. Taket kröns av ett korstorn. De utstickande takspetsarna bärs upp av limträstöd på plintar av betong. Samtliga fönster har bågar av koppar och smyckas av blyinfattade glasmålningar. Kyrkans arkitekt har ritat glasmålningarna. Under kyrkorummet finns en åttkantig krypta.
Den är byggd efter modell av en romersk amfiteater och har 250 sittplatser.

Församlingshemmet är byggt i en våning och suterräng. Ett kvadratiskt parti i norra hörnet reser sig något över de övriga lokalerna. Taket som får sin form av bågformade betongelement är täckt med kopparplåt. Fasaderna delas in av stöd i betong. Fönstren finns i en- och tvåluftsutförande. Karmar och bågar är av brunbetsat trä. Mellan och ovan vissa fönster sitter plåtar. Entréporten är en enkeldörr av svarteloxerad aluminium med över och sidoljus. Fram till porten leder en stensatt ramp med ett kraftigt träräcke. På baksidan, i hörnet mellan kyrkan och församlingshemmet, finns en entré som leder till det underjordiska Maria-kapellet. Entrén är försedd med en uppglasad pardörr av ljust trä. Mitt inne i byggnaden finns en liten gård.

Klocktornet har en beklädnad av diagonalställd rödmålad träpanel. I hörnen finns stöd av brunbetsade limträbalkar på plintar av betong. Vid hörnen finns även smala ljusinsläpp. Sockeln är av platsgjuten obehandlad betong.

KOMMENTAR
Kyrkorummet ligger några trappsteg över torgets nivå. Arkitekten Zoltan Bedecs har använt sig av ett rikt symbolspråk när han ritat kyrkan. Till exempel så symboliserar de "flätade" hörnen, som är murade i snedförband, händer, knäppta i bön. Förutom tillkomsten av korstornet och kompletteringar av klocktornet så har inga utvändiga förändringar gjorts.