Stäng fönster Stockholm kn, PAR BRICOLE 1 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Grönt

I området finns fem av Svenska Bostäders 26 skivhus vilka dominerar stadsbilden i Bredäng och utgör ryggraden i stadsdelens identitet. Husen har mycket stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Genom sin stora skala och parallella placering fungerar de som riktningsvisare och ger enhetlighet åt det parkliknande landskapet. Bebyggelsen följer gatornas sträckningar och terrängens nivåskillnader på ett harmoniskt vis. Skivhusen utgör ett storskaligt och konsekvent genomfört exempel på den modernistiska idén om hus i park som saknar motsvarighet i Sverige.

I det höga kulturhistoriska värdet ingår den mycket konsekventa planeringen av gårdarna, varannan grön och varannan med parkering, vilka har obruten kontakt med stadsdelens bilfria parkrum, grönytor och gångvägar.

Arkitekturen, med höga och slanka volymer och ljusputsade fasader harmoniserar med omgivande parklandskap och skänker bebyggelsen en påfallande lätthet. Viktiga detaljer är den glimrande ädelputsen med horisontella mörkare putsband och de indragna balkongerna med betongfronter. Trots att entréportar är utbytta och de flesta fönster inplåtade är ursprungskaraktären välbevarad. De konstverk i glaserad keramik som finns i alla entréer har konstnärliga värden, liksom bronsskulpturerna som återfinns på gårdarna

Ur byggnadsteknikhistorisk synvinkel utgör husen tidiga exponenter för avancerat seriebyggande i Stockholm, med nya betonggjutningsmetoder som kombinerades med fabrikstillverkade trappor, balkonger och sopnedkast. Vid uppförandet introducerade Svenska Bostäder rationella arbetssätt som minskade byggtiderna.

För att de kulturhistoriska värdena skall bevaras är det viktigt att värna om ursprungskaraktären, både i byggnader och yttre miljö, helhet och detaljer.

INVENTERING 1999

Bostadsområde med höga skivhus nordost om Bredängs centrum.

Detta område består av fem nio- till tiovånings skivhus inklusive sockel och souterräng som är orienterade i nord-sydlig riktning. Området, beläget nordöst om centrum, begränsas i norr av ett grönstråk, i öster av Ålgrytevägen. I söder avgränsas området av Bredängsvägen och i väster av ett grönstråk med en mindre trädgårdsanläggning. Marken sluttar mot väster förutom i områdets östra del där den är plan. Längs områdets norra gräns leder en asfalterad gångväg genom det centrala parkrummet och in till centrum. Från denna leder mindre asfalterade vägar till husentréer och parkeringsytor. En trädrad bildar en ridå mot Bredängsvägen. Gårdarna mellan husen upptas omväxlande av parkeringsplatser och av lummiga grönytor med större eller mindre lekplatser. Parkeringarna, som är tre till antalet, nås från Bredängsvägen i söder. Parkeringsplatserna; en ordinär parkeringsplats (öster om hus nr. 1; huset längst i väster), ett parkeringsdäck i två nivåer med garage i souterräng (mellan hus nr. 2 och 3) och en teraserad parkeringsplats (mellan hus nr. 4 och 5). I området finns tre skulpturer; Torsten Fridhs "Pia" och K G Lindahls "Vingkontroll" och "Sex måsar".

· Våningar: 9, 9 och suterräng, 8 och två suterränger
· Tak: Motfallstak, plåt. Neddragen takfot i plåt. Hissrum i svart plåt.
· Fasad: Ljus glimmerinblandad ädelputs med mörkare grå horisontella fält som markerar fönstersättningarna.
· Sockel: Mörkgrå spritputs.
· Fönster: En- och tvålufts, trä, plåtinklädd karm och båge.
· Balkong: Indragna, fronter av betong, överliggare i galvaniserat stål.
· Entré: Dörr i guldfärgad aluminium, uppglasad, sidoljus
· Stomme: Betong och lättbetong
· Lägenhetsstorlek: 1 rokskp, 2 rokvr, 1-4 rok.
· Förändringar: Portarna har bytts ut och fönstrens karmar och bågar har plåtats in.

Byggnadernas hörn är indragna. Balkongernas inre väggar är putsade och försedda med ett enluftsfönster samt en uppglasad dörr. Entréerna är indragna och bärs upp av två betongpelare, väggarna är klädda med gult tegel som fortsätter in i den inre entrén. Det hus som saknar suterrängvåning ( hus nr. 2) har en genomgående entré. De övriga husen har, på "suterrängfasaden", entrépartier i två våningar , där den övre våningen bildar piskbalkong. I varje entré, innanför portarna, finns konstnärlig utsmyckning i glaserad keramik av Eva och Christer Sjögren. Förutom huvudentréerna finns det ett antal komplementdörrar i varje hus av trä, bruneloxerad aluminium eller silvereloxerad aluminium. Garaget, mellan hus nr. 3 och 4, är av platsgjuten betong som senare har målats vit. Ljusinsläpp och infart är försedda med galler i stål, galvaniseradede eller lackade. Mellan hus nr. 4 och 5 finns ett sopsorterings hus med sadeltak och rosamålad stående träpanel.

KOMMENTAR
Byggnadstypen återkommer i flera andra områden i Bredäng. Sammanlagt finns 36 stycken hus av denna typ.
Genom sin stora skala och parallella placering fungerar byggnaderna som riktningsvisare i det kuperade landskapet. Karakteristiskt för de enskilda byggnaderna är hur de med hjälp av suterrängvåningar på ett skickligt sätt anpassats till den befintliga terrängen. Material och utförande är av hög kvalitet.