Stäng fönster Stockholm kn, VITA LILJAN 3 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Skadecenter för bilar i arbetsplastområde nordost om Bredängs centrum.

Byggnaden, som innehåller Kindwalls skadecenter, ligger utmed Bredängsvägen. Bakom byggnaden, i den gräsbevuxna norrsluttningen, finns en terrasserad parkeringsplats, från vilken en, numera övergiven, serpentinväg leder upp till Gröna Stugans Väg. Parkeringen omgärdas av ett högt gunnebostängsel. I nordost gränsar byggnaden till en panncentral.

BYGGNAD
· Våningar: 1 och suterräng.
· Tak: Flackt, form ej belagd, papptak, plåtinklätt murkrön. Takfot inklädd med gråblå sinuskorrugerad plåt.
· Fasad: Rött tegel och gråblå sinuskorrugerad plåt.
· Sockel: Putsad
· Fönster: Fönsterband och skyltfönster, silvereloxerad aluminium.
· Entré: Silvereloxerad aluminium.
· Stomme: Betongstomme med utfackningsväggar.
· Förändringar: 1979 byggdes en tvätthall i ett plan. Vissa fönster och dörrar har bytts ut. Skärmtak har byggts till.

Den uppglasade paviljongen i nordöstra hörnet har utanpåliggande stålbalkar. Garageportar och komplementdörrar är i aluminium eller gråmålad plåt. Mot söder är ett stort skärmtak i korrugerad svartmålad plåt utbyggt.

KOMMENTAR
Byggnaden karakteriseras av en uppdelning i fram och baksida. Arkitektoniskt mest intressant är norrfasaden, där byggnadens dubbla funktion som verkstad och utställningshall blir tydlig i arrangemanget med fönsterband och stora skyltfönster. Det mest iögonfallande delen av byggnaden är dock den helt uppglasade hallen i nordöstra hörnet. Med undantag från byte av vissa fönster och dörrar, utbyggnad av skärmtak m.m. är byggnaden välbevarad.