Stäng fönster Stockholm kn, UTILE DULCI 2 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Stor kontorsbyggnad på en höjd i östra delen av Bredäng.

Byggnad i en våning med souterräng placerad i ett mindre arbetsplatsområde. I öster sluter en grässlänt ner mot Bredängsvägen, i norr och väster finns naturmark med träd och buskvegetation och i söder är en last och parkeringsplats anlagd. Från Bredängsvägen i sydost leder en asfalterad väg fram till parkeringen och entrén, den sistnämnda placerad på sydfasaden intill östra hörnet. Terrängen sluttar brant mot nord och nordväst. En mindre plattlagd uteplats med planteringar finns i nordost.

BYGGNAD
· Våningar: 1 och suterräng
· Tak: Flackt, form ej belagd, papptak, plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Aluminiumplåtar, silver och orangea (lågdelen). Lättbetongelement (högdelen).
· Sockel: Obehandlad platsgjuten betong (även sockel).
· Fönster: Enlufts, orangea aluminium.
· Entré: Indragen mellan kraftiga betongelement med vertikalt räfflad yta och utformad som ett ramverk med fönsterband och dörr, allt i brunmålat stål.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Skärmtaket i väster byggdes till 1981.

Byggnaden består av två parallellställda, rektangulära, byggnadskroppar, en lägre och en högre, med olika fasadutformning, placerade i nordsydlig riktning. Suterrängvåningen är på östfasaden försedd med stora, från mark gående, fönster och en dörr i brunmålade stålkarmar. I anslutning till fönstren, som vetter in till en servering, finns även en plattlagd uteplats och planteringar. I nordfasadens suterrängvåning finns brunmålade tvåluftsfönster i trä och aluminium. I byggandens nordvästra hörn förbinder en spiraltrappa i galvaniserat stål kontorsvåningen med marken. Väster om entrén finns ett varuintag med skärmtak och portar i korrugerad aluminium.

KOMMENTAR
Karakteristiskt för byggnaden är den kraftiga horisontella betoningen som jämnar ut nivåskillnaderna i den kuperade och delvis bergiga terrängen. Den orangea kulören är typisk för det sena 1960-talet och tidiga 1970-talets arkitektur. Kvaliteten på material och utförande är genomgående hög. Byggnaden är mycket välbevarad.