Stäng fönster Stockholm kn, BELLMANS MINNE 2 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Stort och enhetligt radhusområde i östra Bredäng.

I öster avgränsas området av Bredängsvägen, i söder av Eksätravägen, i väster av daghem och skogsbevuxen naturmark och i norr av Lilla Sällskapets Väg. Asfalterade gångvägar och entrégator leder från matargatorna fram till husen, närmast entréerna är marken belagd med betongplattor med frilagd ballast. Inom området, som sluttar svagt mot sydost, finns inhägnade lekplatser och i sydöstra hörnet en större gräsbevuxen allmänning. Ett naturstråk med löv- och barrträd löper, från sydväst till nordost, genom området så att tre klart urskiljbara zoner bildas. Garagelängor och parkeringsplatser är samlade i grupper och placerade i anslutning till matargatorna. Tomterna, som är uppdelade på en främre och bakre del, omgärdas av låga staket och/eller häckar.

· Våningar: 11/2 och suterräng, 1 och suterräng.
· Tak: Branta sadeltak, svarta tegelpannor. Höga smala skorstenar med svart plåt.
· Fasad: Beigevit spritputs, dekorativt fält mellan ovanvåningens fönster är slätputsat. Gavlar i rött tegel.
· Sockel: Cementputs
· Fönster: En- och tvålufts, trä, brun- eller vitmålade.
· Entré: Ädelträfanerade enkeldörrar, sidoljus, skärmtak i plåt.
· Stomme: Lättbetong
· Lägenhetsstorlek: 4-6 rok.
· Förändringar: I området har en del smygande förändringar skett: ytterdörrar har bytts ut eller målats, de ursprungliga skärmtaken har ersatts av nya av förstukvisttyp med sadeltak, färgsättningen (putsfasader) har ändrats från vitt till gulvittAA, fönster har bytts ut och ändrat kulör. Garagelängornas betongelementfasader har målats och de ursprungliga garageportarna i fasspontad furupanel är utan undantag utbytta mot nya i korrugerad plåt.

Taken har, på ena fallet (mot norr), takfönster, på det motsatta takkupor av svartmålad plåt. Några av längorna har aldrig haft skärmtak vid entréerna.

Garagelängorna, placerade i grupper om två eller sex längor, bildar gårdar åt vilka garageportarna vetter. Stommen är av fribärande stålkonstruktion. Taken är av pulpettyp och belagda med korrugerad plåt. Murkrönet är plåtinklätt och fasaderna är av betongelement med frilagd vit marmor målats vit. Garageportarna, av vipptyp, är av korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Radhusen karakteriseras av en stark enhetlighet. Variationerna i området skapas av husens anpassning till terrängen och inte av skillnader i fasad- och detaljutformning. De röda tegelgavlarna kontrasterar mot långsidornas ljusa puts så att de enskilda radhuslängorna markeras i gaturummet. Området är som helhet välbevarat även om förstukvistar m.m. på sina ställen byggts till.