Stäng fönster Stockholm kn, GRÖNA RUTAN 2 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Friliggande snabbköp i östra delen av Bredäng.

Envåningsbyggnad med rektangulär planform placerad i nordsydlig riktning. Tomten, som ligger öster om Frimurarvägen, är grästäckt, med undantag från ytan framför entrén, som är plattlagd. På sydsidan finns ett sop- och emballagerum, tillbyggt 1976, som ansluter till den ursprungliga byggnaden.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Flackt, form ej belagd, papptak, plåtinklätt murkrön. Takfot i brun korrugerad plåt.
· Fasad: Tegel, slammat och målat, vit. Bruneloxerad aluminium, brunglaserat kakel (entrésidan).
· Sockel: Betong.
· Fönster: Enluftsfönster. Fönsterband vid entrésidan.
· Entré: Bruneloxerad aluminiumdörr.
· Stomme: Lättbetong och stålrörspelare.
· Förändringar: 1968 byggdes en kiosk på entrésidan om och ut så att ett i planen tidigare utskuret hörn fylldes ut. Ett sop- och emballagerum byggdes till på sydsidan 1976. Det är osäkert hur mycket målningen av det slammade teglet, som skett på senare tid, har förändrat husets ursprungliga utseende. Entréfasaden är indragen mellan gavlarnas murskivor.

KOMMENTAR
Denna typ av friliggande envåningsbyggnad med slutna fasader, vilket möjliggör ett fritt disponerande av lokalerna, är karakteristisk för snabbköp/livsmedelbutiker från 1950-talet och framåt.