Stäng fönster Stockholm kn, TEMPELRIDDARORDEN 1 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Gult

Tempelriddarorden 1 hus 2, Tempelriddarorden 3 hus 2, Tempelriddarorden 6 hus 2, Tempelriddarorden 7 hus 1:
Klassificering: Grått
Motivering: Grått = Fastighet som inte går att hänföra till någon av ovanstående klassificeringskategorier.

Flerbostadshusen i detta bostadsområde tilläggsisolerades och omfärgades i början av 1990-talet, de fick även nya fönster och balkongfronter. Fyra av husen i området förändrades på ett än mer genomgripande sätt. De byggdes på med en indragen våning samt försågs med utanpåliggande hissbyggnader, på så sätt ändrades byggnadernas ursprungliga volymer och arkitektoniska särdrag. Förändringen av dessa fyra hus är inte att betrakta som varsam mot den ursprungliga arkitekturen och har berövat den dess karaktärsdrag.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991012

OMRÅDE
Detta område ligger söder om Bredängs centrum och inrymmer 13 stycken tilläggsisolerade lamellhus. Fyra av husen har fått en extra våning.

Bebyggelsen i området bildar en tillplattad U-form som är öppen mot naturmark i norr. I väst avgränsas området av Bredängs Allé, i söder finns naturmark och i öster utgörs gränsen av Frimurarvägen. I norr löper Vita Liljans Väg. Området ligger längs kanten av en höjd, marken sluttar mot väst, syd och norr. Parkeringsplatser finns i områdets utkanter, i väster och sydöst, till dessa kommer man via angöringsgator från de omkringliggande gatorna. Mellan husen i områdets västra del leder en säckgata in, Tempelriddarvägen. Ett antal asfalterade entrégator och gångvägar leder in mellan husen och fram till entréerna. Marken i området är gräsbevuxen, här finns även häckar, buskar och träd samt lekplatser.

· Våningar: 3, 4, ofta med suterrängvåning.
· Tak: flacka svartmålade sadeltak täckta med plåt.
· Fasad: skivmaterial med gulbeige stenig yta. Takvåningarnas fasader är utförda i grönmålat skivmaterial.
· Sockel: ljusgrått målad betong. Husen i suterräng har gavelsocklar inklädda med skivor med grå putsyta.
· Fönster: enluftsfönster, ibland parställda och ibland försedda med vädringsluckor. Vitmålad eller omålad aluminium.
· Balkong: indragna, ofta parställda med vitt betongelement mellan. Fronter av vitmålad trapetskorrugerad plåt med genombrytningar av aluminiumgaller. Överliggare av plåt. På de tillbyggda husen har de översta balkongerna skärmtak av genomskinlig korrugerad plast
· Entré: djupt indragna, väggar av smala vita betongplattor med frilagd ballast eller av vita betongelement med pålagd stenig yta. Taken i entréerna är av träpanel eller av vita eternitplattor. Dörrar av ek med sidoljus och överljus.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 rum med kokvrå - 4 rum och kök.
· Förändringar: byggnaderna är tilläggsisolerade. Fönstren är nya. Fyravåningshusen har fått sin extra våning och sina hisstorn i senare tid. Ursprungligen var byggnaderna i detta område försedda med flacka papptäckta tak och rödaktiga elementfasader med frilagd ballast.

Byggnaderna är ofta parallellställda och lagda tätt intill varandra, gavel mot gavel, i långa rader. Alla byggnaderna har indragna hörn på den ena långsidan. Av trevåningsbyggnaderna är alla utom två byggda med suterrängvåning. Områdets sydöstligaste hus har garage i sin suterrängvåning, fasaden är här klädd i korrugerad svart plåt, garageportarna är av samma material, dock grönmålade.

De fyra byggnader som har tillbyggts med en våning är det norra huset i Tempelriddarrorden 1, det östra i Tempelriddarorden 3, det södra i Tempelriddarorden 6 och det västra i Tempelriddarorden 7. De tillbyggda husen har utanpåliggande hisstorn med sadeltak i svart plåt vid entréerna. Portarna är placerade i utbyggda vindfång med pulpettak i hörnen mellan huskropp och hisstorn. Dörrarna är utförda i silvereloxerad aluminium med sidoljus. Entréerna har skärmtak med vitmålade stöttor av trä. Vindfången och skärmtaken är täckta med svart plåt.

KOMMENTAR
Byggnaderna i detta område har undergått genomgripande förändringar som påverkat fasadmaterial, takform och fönsterutformning. Precis som Bredängs övriga 1960-tals bebyggelse har byggnaderna i kvarteret Tempelriddarorden en viktig roll som rums- och miljöskapare i den större skalan vad beträffar form och volymer, som förmedlare mellan de höga skivhusen nära Bredängs centrum och den småskaliga radhus/kedjehus bebyggelsen i utkanterna.