Stäng fönster Stockholm kn, SÖDRA BATALJONEN 1 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991013

I detta område i västra Bredäng finns ett före detta daghem som numera fungerar som vandrarhem.

Terrängen är flack och området avgränsas i öst av Ålgrytevägen, i norr av Stora Sällskapets Väg och i väst och syd av ett skogsområde på en höjd. Området kringgärdas av ett lågt grönmålat trästaket. I nordväst ligger en parkeringsplats. In till byggnaderna leder en asfalterad körväg, det finns även mindre asfalterade gångvägar i området. Runt byggnaderna finns gräsmattor samt busk- och trädvegetation. En lekplats ligger i söder. I områdets sydvästra del finns två små uthyrningsstugor.

· Våningar: 1.
· Tak: flackt utskjutande sadeltak, svarta betongtakpannor.
· Fasad: grönmålad stående träpanel.
· Sockel: svartmålad betong.
· Fönster: enluftsfönster med eller utan tvärspröjs, ibland ställda parvis; ofta vid hörn. Material: gulbrunmålat trä.
· Entré: upptill glasade dörrar i trälaminat eller träpanel, vita eller grönmålade. Dörrarna försedda med sidoljus.
· Stomme: trä.
· Förändringar: Huvudbyggnaden var ursprungligen ett daghem, sedan slutat av 1980-talet fungerar anläggningen som vandrarhem.

Den före detta daghemsbyggnaden är en långsträckt länga i nord-sydlig riktning med två mot väster utskjutande byggnadskroppar. Mot väster är byggnadens entrédörrar placerade, här finns dessutom två altaner med trästöd och träräcken målade i gulbrunt. Byggnaden har dessutom franska fönster, ofta dubbla.

Uthyrningsstugorna är fyrkantiga små byggnader ställda tätt ihop med entrésidor mot öst och plåttäckta sadeltak. Byggnaderna har altaner i tryckimpregnerat trä och fasader i liggande grå träpanel.

KOMMENTAR
I sin tidigare funktion som daghem utgör detta ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Kråksätra 2 i Sätra; Kasholmen 1 i Skärholmen; Stallarholmen 17 i Vårberg.

Förändringen av användandet har inte i någon större utsträckning påverkat byggnadens utseende.