Stäng fönster Stockholm kn, LILLA SÄLLSKAPET 1 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Grönt

I området finns tre av Svenska Bostäders 26 skivhus vilka dominerar stadsbilden i Bredäng och utgör ryggraden i stadsdelens identitet. Husen har mycket stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Genom sin stora skala och parallella placering fungerar de som riktningsvisare och ger enhetlighet åt landskapet. Bebyggelsen följer gatornas sträckningar och terrängens nivåskillnader på ett harmoniskt vis. Skivhusen utgör ett storskaligt och konsekvent genomfört exempel på den modernistiska idén om hus i park som saknar motsvarighet i Sverige.

I det höga kulturhistoriska värdet ingår den mycket konsekventa planeringen av gårdarna, varannan grön och varannan med parkering, vilka har obruten kontakt med stadsdelens bilfria parkrum, grönytor och gångvägar.

Arkitekturen, med höga och slanka volymer och ljusputsade fasader harmoniserar med omgivande parklandskap och skänker bebyggelsen en påfallande lätthet. Viktiga detaljer är den glimrande ädelputsen med horisontella mörkare putsband och de indragna balkongerna med betongfronter. Trots att entréportar är utbytta och de flesta fönster inplåtade är ursprungskaraktären välbevarad. De konstverk som finns i alla entréer har konstnärliga värden, liksom den bronsskulptur som finns på en gård

Ur byggnadsteknikhistorisk synvinkel utgör husen tidiga exponenter för avancerat seriebyggande i Stockholm, med nya betonggjutningsmetoder som kombinerades med fabrikstillverkade trappor, balkonger och sopnedkast. Vid uppförandet introducerade Svenska Bostäder rationella arbetssätt som minskade byggtiderna.

För att de kulturhistoriska värdena skall bevaras är det viktigt att värna om ursprungskaraktären, både i byggnader och yttre miljö, helhet och detaljer.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 990930

I detta område söder om Bredängs centrum finns tre skivhus och ett parkeringshus.

Öster om området, i kvarteren Coldinuorden och Lindkronan, finns ytterligare fyra skivhus. Norr om områdets västra del (kv. Lilla Sällskapet) finns en parkeringsplats som hör till Bredängs centrum. Norr om områdets östra del (kv. Stora Sällskapet) finns det grönstråk med gångväg som fortsätter uppför sluttningen mot öster. I söder gränsar området till Vita Liljans Väg, i väster utgörs gränsen av Bredängs Allé.

Terrängen är flack i den västra delen, i den östra delen ligger byggnaderna i en svag västsluttning. På gården mellan Stora Sällskapet och kvarteret Lindkronan, samt på gården mellan Lilla och Stora Sällskapet, finns trafikskyddade grönytor, med gräsmattor, buskar och träd av olika slag. Här hittar man också lekplatser, omgärdade av trästaket som är mjukt svängda i olika former som nog bäst kan beskådas uppifrån (exempelvis bildar staket och lekredskap på gården i Stora Sällskapet en "streckgubbe" med axlar, huvud och ögon). På denna gård finns även en skulptur i brons, Tony Emilssons "Nike".

Mellan byggnaderna i kvarteret Stora Sällskapet finns ett parkeringshus med infarter från Vita Liljans Väg. I områdets västligaste del, intill Bredängs Allé, finns en parkeringsplats. Från gångstråket och från de omkringliggande gatorna leder asfalterade gångvägar och entrégator in till husentréer och parkeringsytor.

· Våningar: 8 med suterrängvåning, 9.
· Tak: flacka motfallstak, papp. Takform och material ej fastställda. Plåtinklädd neddragen takfot. Ur taken reser sig plåtinklädda hissrum.
· Fasad: ljusgrå ädelputs med mörkare grå horisontella band som markerar fönstersättningarna.
· Sockel: mörkt grå spritputsliknande puts.
· Fönster: en- och tvåluftsfönster med liggande enluftsfönster som markerar trapphus. Trä, inklädd i vit plåt.
· Balkong: indragna, fronter av betong, överliggare i stål. Balkongerna vetter in mot de gröna gårdarna, varje hus har dessutom en rad av balkonger som vetter mot parkeringsytorna.
· Entré: breda indragna entrépartier som bärs av två betongpelare. Väggar i indragning i gult tegel. Dörrar i mässingsfärgad aluminium, glasade med höga smala fönster.
· Stomme: betong, ytterväggar i lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 rum med kokskåp, 1 - 2 rum med kokvrå, 1 - 4 rum och kök.
· Förändringar: Nya entrédörrar. Plåtinklädda fönster.

Byggnaderna har indragna hörn. Entréerna är genomgående. Entréerna har konstnärlig utsmyckning i mosaik eller tegel. Det södra huset i Stora Sällskapet har suterrängvåning, entrépartiet på suterrängfasaden är utfört i två våningar, den övre våningen bildar en piskbalkong.

Parkeringshuset i Stora Sällskapet är delvis byggt i suterräng. Byggnaden har två övre däck som kantas av låga vitmålade betongmurar. Fasaderna är av vitmålad betong. Parkeringshuset är identiskt med det man finner i kvarteret Amarantern 3.

KOMMENTAR
Skivhus utgör den dominerande byggnadstypen i Bredäng och gör bebyggelsen enhetlig. Stadsdelens skivhus är enhetligt utformade med likartade stora volymer, samma ädelputsade fasader i ljusa kulörer mm. De ligger alla i nord-sydlig riktning med ca 50 meter mellan varje hus. Varannan gård mellan husen är parkeringsplats och varannan består av parkmark med lekplatser. Landskapet runtom bostadsområdena består ofta av utsparad naturmark och stora gräsmattor, på detta sätt blir skivhusområdena i Bredäng ett konsekvent genomfört exempel på idén om hus i park. Byggnaderna utgör dessutom tidiga exponenter för helt och hållet industrialiserat byggande i stor skala i Stockholmstrakten.

Byggnaderna i Lilla och Stora Sällskapet är av samma typ som de övriga skivhus i Bredäng som uppfördes av Svenska Bostäder. När det gäller de mörka putspartierna på fasaderna är de likadana som på skivhusen i kvarteren Gröna Stugan och Par Bricole. Byggnaderna är, förutom de nya entréportarna, välbevarade.