Stäng fönster Stockholm kn, VÅRFRUGILLET 1 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 09 30

Litet lamellhusområde på en höjd med milsvid utsikt i norra Bredäng

Område med fyra lamellhus placerade i öst-västlig riktning. På grund av sitt läge på en höjd blir området tydligt urskiljbart. Omgivningen består av kuperad naturterräng och inom området går berg lokalt i dagen. Längorna är parallellställda två och två med en viss förskjutning sinsemellan. Från matargatan Ålgrytevägen i söder leder Ålgrytebacken upp mellan husen och slutar i ett parkeringshus med parkeringsdäck i norr. Fram till husentréerna leder små asfalterade entrégator. Området begränsas i öster och söder av branter ned mot Ålgrytevägen och i norr och väster av naturterräng. Mellan husen finns gräsbevuxna friytor, planteringar avgränsade av låga stenmurar samt ett antal lekplatser. I öster finns en hög betongmur som stöttar vändplanen på en entrégata. Denna mur är mot öster dekorerad med ett konstverk; "Sommarlov" av Siwert Rapp. Konstverket består av föremål och figurer i järnsmide placerade på en rad runt muren. I nordost finns en lek- och grillplats med milsvid utsikt över mälarlandskapet.

· Våningar: 3 våningar + suterräng.
· Tak: Pulpettak, brunmålad falsad plåt. Gavlarna och norra långsidorna har neddragen plåtinklädd takfot.
· Fasad: Ljust brun ädelputs med mörkare bruna partier bredvid fönstren, som för att ge en synvilla av fönsterluckor.
· Sockel: Gråsvart sprutputs.
· Fönster: Treluftsfönster med två mittposter och mittenrutan smalare, tvåluftsfönster med vädringslucka samt enluftsfönster. Fönstren är numer inklädda i vit plåt, utom de fönster och dörrar som sitter inom balkongutrymmena, som har sin ursprungliga gestaltning med brunmålat trä.
· Balkong: Indragna, tvådelade fronter av mörkgrå betongskivor med frilagd ballast. Södervända.
· Entré: Dörrar av brun aluminium. Omfattningar av mörkgrå natursten. Samtliga entréer vetter mot gårdarna mellan husen.
· Stomme: Betong och lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett.

Parkeringshuset ligger i suterräng i norrsluttning. Det har murar av obehandlad betong som skjuter upp något och bildar en sarg runt det asfalterade parkeringsdäcket, som utgör husets tak. Huset har öppningar i muren i vilka det sitter galvaniserade stålgaller. Garageinfarten vetter mot väster och har en port i galvaniserat stål.

Mellan garagenedfarten och parkeringsdäcksinfarten står ett sophus med sadeltak täckt med brun plåt. Huset är målat i en rosabeige kulör. Under takfoten sitter liggande panel. Resten av fasaden har stående panel. Huset har en parställd garageport med brun liggande panel.

KOMMENTAR
Byggnaderna har ett extraordinärt läge i terrängen med milsvid utsikt. Arkitekturen är representativ för sin tid och byggnaderna är välbevarade. Notera särskilt den originella och genomtänkta färgsättningen av fasaderna. Omsorg har lagts ned på markbehandlig och övrig utformning av gårdsytor, som erbjuder grillplats och lekplatser med fantastisk utsikt.