Stäng fönster Stockholm kn, MURMÄSTARE-ÄMBETET 1 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991013

OMRÅDE
Detta industriområde med sammanlagt elva stycken två eller trevånings byggnader är beläget i sydligaste Bredäng, mellan Skärholmsvägen och E4:an

Terrängen är flack. Området avgränsas i nord och nordöst av Skärholmsvägen och ett mindre skogsparti, i söder av matargatan Murmästarvägen. Bortom denna gata löper E4:an. I väster utgörs gränsen av Strömsätravägen. Mot yttre gator är marken gräsbeväxt och försedd med planterade buskar, träd och flaggstänger. Parkeringsytor finns längst i öster, i nordöst, samt på gårdar mellan områdets byggnader. Marken i områdets inre är till sin största del asfalterad, här och var kring husfasader och på parkeringsytor finns dock låga buskar.

Området kan indelas i två grupper av delvis olikartade byggnader som skiljs åt av ett smalt grönområde med en cykelväg, Murmästargången. Områdets östra del; Murmästareämbetet 1, består av sju stycken parallellställda längor. Den västra delen, Murmästareämbetet 2 och 3, består av fem större byggnader som är placerade kring en inre gata, Strömsätragränd. Mellan byggnadslängorna i området finns dessutom smala gårdar med lastzoner och parkeringsplatser.

· Våningar: 2, 3.
· Tak: flacka motfallstak, papp. Smal takomfattning i svart plåt.
· Fasad: rött tegel på gavlar, ofta även på nedersta delen av långsidor. Liggande rektangulära lättbetongelement på långsidor, elementskarvarna är dolda av aluminiumlister. På gatufasader och mot vissa inre gårdar finns en riklig flora av skyltlådor.
· Sockel: smal, betong.
· Fönster: en- och tvåluftsfönster i trä, på långsidor ofta placerade i band, med mellanrum täckta av lackerad aluminiumplåt. På fasad mot Murmästarvägen finns stora skyltfönster med aluminiumomfattningar.
· Entré: glasade entrédörrar i aluminium, ofta med sido- och överljus.
· Stomme: betong i form av prefabricerade element.
· Förändringar: Områdets sydvästligaste byggnader har fått ombyggda fasader mot Murmästarvägen. Många av områdets hus har fått nya fönster och entréer. Fönstren och dörrarna i Murmästarämbetet 1 har målats om i turkos, fasadelementen har målats i gult.

Murmästareämbetet 1:
Här finns tvåvåningsbyggnader placerade i nord-sydlig riktning. Längsefter byggnadernas norra gavlar leder en upphöjd elstege med servicebaracker, som är inklädd i korrugerad plåt, oftast turkos. De två östligaste byggnaderna består av två separata byggnadskroppar vardera, hopknutna av tak som skjuter mot norr. Fasadelementen är gulmålade. Kulören på fönsterbågar och mellanliggande plåtar är turkos. Skyltfönstrens aluminiumdetaljer är blåa eller turkosa. Entrédörrar och garageportar är utförda i turkos eller silvereloxerad aluminium. Komplementdörrar mot gårdar och gata i turkosmålat trälaminat med överljus. Gården mellan byggnaderna nummer två och tre från väster var vid inventeringstillfället i färd med att övertäckas av ett stort sadeltak

Murmästareämbetet 2, 3:
Två byggnader ligger intill Murmästarvägen i söder, ytterligare två finns norr om Strömsätragränd. Långsidornas lättbetongelement är vitmålade, vissa fasadpartier är försedda med stående brunmålad träpanel. Kulören på fönsterbågar och mellanliggande plåtar är blått eller brunt. På tegelgavlarna finns rektangulära enluftsfönster ställda nära varandra med murpelare mellan. Entréerna på de två nordliga husen är försedda med skärmtak i grå plåt. Mot gårdar och mot Strömsätragränd finns stora lastkajer i betong med stora skärmtak i blågrå plåt som ofta förankras i den ovanliggande fasaden med järnstag. Garageportar och lastkajsportar är utförda i blågrå aluminium. Byggnaden i sydväst består av två längor som har byggts samman så att större delen av den mellanliggande gården har blivit ett innerum. Tillbyggnaden är glasad mot gata, med silvereloxerat och rödlackerat aluminiumlistverk, och bildar en upphöjd kantig båge. Entrén har ett sadeltaksformat skärmtak av glas. Det sydöstligaste huset har fasad mot Murmästarvägen i blå korrugerad aluminiumplåt. Byggnaden har ett glasat hörn mot gatan med indelande ramverk av blå aluminium. Mot väster har byggnaden en envånings tillbyggnad med fasader i blå korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Att ett arbetsplatsområde skulle förläggas i södra Bredäng, som en "vall" mot E4:an var något som ingick i planerna för stadsdelen.

Trots delvis betydande förändringar av enskilda byggnader bildar området en sammanhållen arkitektonisk helhet i former och material, där det mest kännetecknande är de låga, stramt hållna "lådliknande" volymerna, och kontrasten mellan gavlarnas röda tegel och långsidornas lättbetongelement. Till del är byggnadernas ursprungskaraktär alltså bevarad.