Stäng fönster Stockholm kn, LINDKRONAN 1 BREDÄNG

Klassificering: Grönt

Detta är ett av de 32 skivhus vilka dominerar stadsbilden i Bredäng och utgör ryggraden i stadsdelens identitet. Byggnaden är dock uppförd i regi av en enskild byggmästare och arkitekturen avviker i sina detaljer från den stora massan skivhus.

Skivhusen i Bredäng har mycket stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Genom sin stora skala och parallella placering fungerar de tillsammans som riktningsvisare och ger enhetlighet och stadga åt landskapet. Bebyggelsen följer gatornas sträckningar och terrängens nivåskillnader på ett harmoniskt vis. Skivhusbebyggelsen utgör ett storskaligt och konsekvent genomfört exempel på den modernistiska idén om hus i park som saknar motsvarighet i Sverige.

I det höga kulturhistoriska värdet ingår den mycket konsekventa planeringen av gårdarna, vilka har obruten kontakt med stadsdelens bilfria parkrum, grönytor och gångvägar.

Huset har stora arkitektoniska värden, med en hög och slank volym och ljusputsade fasader i glimrande ädelputs. De ursprungliga entréportarna i ädelträ är bevarade och balkongfronterna är cirkelperforerade i överkant. Ursprungskaraktären är välbevarad, trots inplåtade fönster.

För att de kulturhistoriska värdena skall bevaras är det viktigt att värna om ursprungskaraktären, både i byggnad och yttre miljö, helhet och detaljer.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 990930

Detta är ett niovånings skivhus beläget söder om Bredängs centrum.

Denna byggnad är ett av de sju skivhus som är belägna söder och sydöst om Bredängs centrum. Byggnaden är placerad i en västsluttning. I norr gränsar områdets till en flack dalgång med ett grönstråk och en gångväg i öst-västlig riktning. Gångvägen löper längsmed de sju skivhusens gavlar och leder till Bredängs centrum. Söder om området ligger matargatan Vita Liljans Väg. Längsmed östfasaden leder en entrégata. Bortom denna ligger parkeringsplatser, samt ett parkeringshus i två våningar. Invid östfasaden är marken lagd med betongplattor.

På skivhusets västra sida, mot husen i kvarteret Stora Sällskapet, är den trafikskyddade grönytan med lekplats placerad. Här finns gräsmattor med planterade buskar och löv- och barrträd samt en staketomgärdad lekplats. Från gångstråket i norr leder en gångväg in till entréerna på västfasaden.

· Våningar: 9.
· Tak: flackt motfallstak, papp. Takform och material ej fastställt. Neddragen plåtinklädd takfot i grå korrugerad plåt. Ur taket reser sig plåtinklädda hissrum.
· Fasad: ljusgrå ädelputs.
· Sockel: ljusgrå slätputs.
· Fönster: en- två- och treluftsfönster med mittpost. Trä, inklädd i ljusblå plåt.
· Balkong: indragna, placerade på västfasaden. Dubbla balkonger som avdelas av en vitmålad betongskiva. Fronter av vitmålad betongskiva med en rad av cirkelperforerade hål i överkant.
· Entré: djupt indragna portar, omfattningar av gult tegel. Glasade entrédörrar i teak med sidoljus. Komplementdörrar i ljusblått målad stående träpanel.
· Stomme: betong, ytterväggar av lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 rum med kokskåp, 1 rum och kök - 4 rum och kök, vanligast är 3 rum och kök.
· Förändringar: förutom de inklädda fönstren och den nya kulören på komplementdörrarna finns inga synbara förändringar.

Byggnadens hörn är indragna i sydost och nordost. Entréerna är ej genomgående. Balkongernas inre väggar har partier av stående vit träpanel

Parkeringshuset är utfört i omålad formgjuten betong.

KOMMENTAR
Skivhus utgör den dominerande byggnadstypen i Bredäng och gör bebyggelsen enhetlig. Stadsdelens skivhus är enhetligt utformade med likartade stora volymer, samma ädelputsade fasader i ljusa kulörer mm. De ligger alla i nord-sydlig riktning med ca 50 meter mellan varje hus. Varannan gård mellan husen är parkeringsplats och varannan består av parkmark med lekplatser. Landskapet runtom bostadsområdena består ofta av utsparad naturmark och stora gräsmattor, på detta sätt blir skivhusområdena i Bredäng ett konsekvent genomfört exempel på idén om hus i park. Byggnaderna utgör dessutom tidiga exponenter för helt och hållet industrialiserat byggande i stor skala i Stockholmstrakten.

Byggnaden i kvarteret Lindkronan uppfördes, tillsammans med husen i kvarteret Coldinuorden i privat regi. Byggnaden är i stort sett identiskt med de två skivhusen i kvarteret Sveaorden 1, och har samme arkitekt; Henry Lettholm, men har till skillnad från huset i Sveaorden 1 inte undergått några förändringar. Karaktäristiskt för byggnaden är till exempel balkongfronterna i betong med runda hål i överkant. Skivhuset är mycket välbevarat.