Stäng fönster Stockholm kn, VINGÅRDSMÄNNEN 1 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 09 30

Campingplats i friluftsområdet i nordvästra Bredäng

Plant gräsbevuxet område inhägnat av ett lågt gunnebostaket. I norr finns en högre avsats. Mot nordöst, nordväst samt väst är det kuperad skogsmark. Den plana marken är indelad i kvarter avsedda för tältning och husvagnsuppställning. Den östra delen är avsedd för husvagnsuppställning och har en beläggning av perforerad betongsten. Mellan kvarteren leder asfalterade tillfartsvägar. Området nås per bil via Stora Sällskapets väg i sydost. Området var i den ursprungliga stadsplanen tänkt att bli en begravningsplats.

På området finns femton byggnader. Vid infarten ligger en grupp hus med service- och administrationsfunktioner: reception, spärrkur, ett hus med livs, café och tvättstuga, ett hus med dusch, bastu och wc, ett nyare hus med telefon, dusch och wc samt två telefonhytter. Framför caféet finns en uteservering med skärmtak och markbeläggning av betongplattor.

Omedelbart väster om dessa hus ligger fyra uthyrningsstugor. I övrigt finns på området tre hus med dusch och wc, två hus med matlagnings- och diskmöjligheter samt ett förrådshus i anslutning till en anläggning för bil- och/eller husvagnstvätt.

BYGGNADER
Byggnaderna vid infarten (förutom den nyare byggnaden) samt byggnaderna med dusch och wc samt matlagnings- och diskmöjligheter:
· Våningar: 1 våning.
· Tak: Flacka pappklädda pulpettak, utskjutande lådformad takfot i brun panel.
· Fasad: Gavlar och ibland murade hörn i mexisten som reser sig över takfoten, långsidor i stående brun lockpanel.
· Sockel: Svartmålad, betong.
· Fönster: Högt sittande smala fönsterband samt enluftsfönster.
· Entré: Dörrar med stående och liggande panel.
· Stomme: Trä, regelstomme samt mexisten (ej belagt).
· Förändringar: På vissa ställen har mexistenen blivit övermålad med vit färg. Ett av husen med dusch och wc har blivit inklätt i ljust blåmålad stående panel.
Dessa hus är alla byggda i samma stil, dock med vissa variationer. Som exempel på variationer kan nämnas motfallstak med korrugerad plåt, fristående murskivor och kupolformade plexiglaslanterniner.

Fyra uthyrningsstugor:
· Tak: Flackt, pappklätt pulpettak (ej belagt), neddragen takfot i blåmålad liggande panel.
· Fasad: Stående panel. Tre stugor är ljust blåmålade och en är gulmålad.
· Sockel: Brun trälaminatskiva.
· Fönster: Enluftsfönster i brunt trä.
· Entré: Trädörrar.
· Stomme: Trä, regelstomme (ej belagt).
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett.
De fyra uthyrningsstugorna påminner om byggbaracker.

Det nyare huset vid infarten:
· Tak: Sadeltak, svart takpanneimiterande plåt.
· Fasad: Under takfoten finns ett band av vitmålad liggande panel. Gavelrösten och fasader i övrigt har stående blåmålad locklistpanel.
· Sockel: Grå.
· Fönster: Enluftsfönster, liggande, smala, i bandet under takfoten.
· Entré: Vitmålad trädörr.

Förrådsbyggnaden har ett flackt pappklätt sadeltak och fasaderna har brun stående panel.

KOMMENTAR
Anläggningen består i sina ursprungliga delar av en starkt karakteristisk och sammanhållen arkitektur. Dess materialkombination av ljust murverk tillsammans med mörkfärgad panel, sina platta tak mm, var mycket typisk för sin tid och för denna typ av anläggningar. De tillägg som har gjorts saknar anknytning till och respekt för den ursprungliga medvetna gestaltningen, t ex vad gäller färgval på uthyrningsstugorna och färgval och formspråk på det nyare huset.