Stäng fönster Stockholm kn, TEMPELRIDDARORDEN 5 BREDÄNG

Klassificering: Grönt

Ålderdomshemmet på Tempelriddarorden 5 präglas av en mycket medveten arkitektonisk gestaltning. Byggnadens arkitektur är tidstypisk med sina låga och kubiska, oregelbundet utplacerade byggnadskroppar och sina ljusa murytor i kombination med mörkare träpanel. Naturlandskapet invid byggnaden har med sina gångbryggor och sin utsiktsterrass en mycket särpräglad utformning. Även den tidstypiskt strikta innergården är utformad med mycket stor omsorg, trädgårdsarkitekt var Gunnar Martinsson. Byggnaden är trots ändrad färgsättning och utbytta dörrar välbevarad till sin karaktär och har arkitektoniska och samhällshistoriska värden. Yttermiljön ingår i byggnadens kulturhistoriska värde och grönklassning.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 10 12

Ålderdomshem placerat på en höjd i centrala Bredäng

Två längor placerade på en höjd i nordöst-sydvästlig riktning, sammanbundna av en byggnadskropp i nordväst-sydöstlig riktning. Området begränsas i nordväst av ett punkthusområde, i norr av Vita Liljans Väg och i övriga väderstreck av brant skogsbevuxen terräng varbortom ett lamellhusområde vidtar. Från Vita Liljans Väg leder en angöringsgata till parkeringsplatser och huvudentré. Runt byggnaden finns gräsmattor, betongmurar för upphöjda planteringar, tuktade häckar som bitvis inramar betongplattebelagda gårdsrum. Mot sydväst bildas en innergård av de i h-form placerade huskropparna. Denna är mycket tidstypiskt gestaltad och med stor omsorg om kvalitet och miljö. Gården har markbeläggning av betongplattor, en fontän av sjösten, en pergola av blåsvartoljat trä, lådor av samma sorts trä som innehåller planteringar och träd, och som man också kan sitta på. Utanför denna gård skjuter höjden upp något ytterligare och bildar ett naturlandskap ej olikt fjällnatur med låga spinkiga björkar, berghällar och låg undervegetation. Över detta landskap leder förhöjda gångstigar belagda med tryckimpregnerat trä och med räcken av svartmålat järn. Högst upp finns en utsiktsterrass med sittbänkar.

· Våningar: 1 våning + suterräng.
· Tak: Flackt motfallstak, pappklätt. Neddragen takfot med rödmålad liggande panel och plåtinklätt krön. Vissa delar har plåtinklädd takfot.
· Fasad: Vitslammat tegel som vid inventeringstillfället höll på att bemålas med bländvit silikatfärg.
· Sockel: Grönmålad.
· Fönster: Enlufts med plåtinklädd karm och bågar i trä. Vissa fönster är ställda i band om upp till fem fönster. De som står i band är högre än de enskilt ställda och har en låg tvärspröjs.
· Balkong: Ett antal indragna balkonger med rödmålad liggande panel på de bakre väggarna och som fronter. I markplan bildar indragningarna altaner. Balkong- och altandörrarna är glasade till ¾.
· Entré: Entrépartiet utgörs av ett utbyggt vindfång av glas och grå aluminium under ett lådformat ljusgrått plåtinklätt tak som också skjuter ut en bit framför dörrarna. I övrigt finns på huset ett antal blåfärgade trädörrar varav vissa med sidoljus.
· Stomme: Betong och tegel.
· Förändringar: Fasaden ommålad.
Längorna har två byggnadskroppar vardera som är något förskjutna gentemot varandra. Den sammanbindande byggnadskroppen skjuter ut vinkelrätt, mot sydost, ur den norra längans mitt och möter den södra längan i dess norra hörn.

KOMMENTAR
Byggnadens arkitektur är mycket tidstypisk med sin ljusa muryta i kombination med mörkare panel. Naturlandskapet har med sina spänger och sin utsiktsterrass en mycket speciell utformning. Innergården är utformad med mycket stor omsorg. Trädgårdsarkitekt var Gunnar Martinsson. Hela anläggningen präglas av en mycket medveten gestaltning.