Stäng fönster Stockholm kn, COLDINUORDEN 3 BREDÄNG

Klassificering: Blått
Motivering: Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

Detta är ett av de 32 skivhus vilka dominerar stadsbilden i Bredäng och utgör ryggraden i stadsdelens identitet. Byggnaden är dock uppförd i regi av en enskild byggmästare och arkitekturen avviker i sina detaljer från den stora massan skivhus.

Skivhusen i Bredäng har mycket stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Genom sin stora skala och parallella placering fungerar de tillsammans som riktningsvisare och ger enhetlighet och stadga åt landskapet. Bebyggelsen följer gatornas sträckningar och terrängens nivåskillnader på ett harmoniskt vis. Skivhusbebyggelsen utgör ett storskaligt och konsekvent genomfört exempel på den modernistiska idén om hus i park som saknar motsvarighet i Sverige.

Huset i Coldinuorden 3 ritades av Kjell Abramson i en formstark modernism med ambitiöst utformade detaljer. Man kan till exempel notera den särpräglade fönster- och balkongsättningen, balkongerna med eternitfronter i stålramverk, de djupt indragna entréerna med kakelväggar och smäckra ståldörrar, friserna av betongglas i sockel och balkongväggar mm. Liksom övriga skivhus i Bredäng är volymen slank och hög, med ljusputsade fasader i glimrande ädelputs. Detta är det enda av Bredängs skivhus som både har bevarade ursprungliga träfönster och entréportar.

I det höga kulturhistoriska värdet ingår den mycket konsekventa planeringen av gårdarna, vilka har obruten kontakt med stadsdelens bilfria parkrum, grönytor och gångvägar.

Husets klassificering hänger i hög grad samman med den välformade arkitekturen och dess ovanligt höga grad av ursprunglighet. För att de kulturhistoriska värdena skall bevaras är det viktigt att värna om ursprungskaraktären, både i byggnad och yttre miljö, helhet och detaljer.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 990930

I detta område sydöst om Bredängs centrum finns ett niovånings skivhus.

Detta är den östligaste av de sju skivhus som är belägna söder och sydöst om Bredängs centrum. Byggnaden är placerad på flack mark som sluttar svagt mot norr. I norr gränsar områdets till en flack dalgång med ett grönstråk och en gångväg i öst-västlig riktning. Gångvägen löper längsmed de sju skivhusens gavlar och leder till Bredängs centrum. I söder finns matargatan Vita Liljans Väg, i öster finns Frimurarvägen. Väster om skivhuset finns ett parkeringshus på däck med bilverkstad i källarvåningen.

Väster om byggnaden leder angörings- och entrégator in från Vita Liljans Väg till parkeringshuset, verkstaden och husentréerna. Längsmed västfasaden finns en bred trottoar med betongplattor. I öster, mellan byggnaden och Frimurarvägen, finns en grönyta med en lekplats, tuktade buskar i planteringar samt ett litet parti med naturmark. I anslutning till ett numer stängt daghem i bottenvåningens sydöstra del finns här även en liten staketomgärdad uteplats. Från gångstråket i norr leder en asfalterad gångväg in till entréerna på östfasaden.

· Våningar: 9.
· Tak: flackt motfallstak, papp. Takform och material ej fastställt. Smal plåtklädd takfot. Ur taket reser sig plåtinklädda hissrum.
· Fasad: ljusgrå ädelputs. Ett brett mörkgrått putsat band löper runtom byggnaden under takfoten.
· Sockel: betongplattor med grusad yta. På västfasad formgjuten betong med stående smala räfflor; "kannelyrer".
· Fönster: en-, två- och treluftsfönster, svartmålat trä. Mellan tättsittande fönster finns brunmålade skivor, eventuellt i eternit.
· Balkong: balkongerna både på öst- och västfasaden. Små, indragna, med fronter av slät, ofärgad, eternitskiva. Ram för fronterna samt överliggare i svartmålat stål. Inre vägg består delvis av betongglas (vilket fungerar som ljusintag för trapphus), glasade dörrar med överljus på kortsida.
· Entré: djupt indragna entréer, sidoväggar klädda med brunglaserat kakel. Dörrar i svartmålat stål med handtag i teak, sido- och överljus. Komplementdörrar till soprum, tvättstuga med mera i svartmålad stående panel.
· Stomme: betong, ytterväggar i lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 rum med kokskåp, 1 rum med kokvrå, 1 rum och kök - 4 rum och kök, vanligast är 3 rum och kök.
· Förändringar: inga synbara förändringar.

Byggnadskroppens hörn är indragna i sydost och nordost. Lägenheterna är försedda med franska balkonger med överliggare i svartmålat stål. Där fasaden möter sockeln löper på västfasaden ett band av betongglas och svartlackerad plåt. Byggnaden har tre genomgående entréer och en enkelsidig.

Parkeringshuset har fasader i vitmålad betong. Nedfarten till verkstaden har på sidorna höga omålade betongmurar.

KOMMENTAR
Skivhus utgör den dominerande byggnadstypen i Bredäng och gör bebyggelsen enhetlig. Stadsdelens skivhus är enhetligt utformade med likartade stora volymer, samma ädelputsade fasader i ljusa kulörer mm. De ligger alla i nord-sydlig riktning med ca 50 meter mellan varje hus. Varannan gård mellan husen är parkeringsplats och varannan består av parkmark med lekplatser. Landskapet runtom bostadsområdena består ofta av utsparad naturmark och stora gräsmattor, på detta sätt blir skivhusområdena i Bredäng ett konsekvent genomfört exempel på idén om hus i park. Byggnaderna utgör dessutom tidiga exponenter för helt och hållet industrialiserat byggande i stor skala i Stockholmstrakten.

Denna byggnad uppfördes, tillsammans med de övriga husen i kvarteret Coldinuorden och Lindkronan, i privat regi. Detta kan vara skälet till att huset på vissa sätt avviker från större delen av Bredängs skivhusbebyggelse, som ju uppfördes av allmännyttiga bostadsföretag. Man kan till exempel notera de små balkongerna med sina eternitfronter, entréernas smäckra ståldörrar, användandet av betongglas i sockel och balkongväggar mm. Byggnaden är mycket välbevarad.