Stäng fönster Stockholm kn, COLDINUORDEN 2 BREDÄNG

Klassificering: Grönt
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

Detta är ett av de 32 skivhus vilka dominerar stadsbilden i Bredäng och utgör ryggraden i stadsdelens identitet. Byggnaden är dock uppförd i regi av en enskild byggmästare och arkitekturen avviker i sina detaljer från den stora massan skivhus.

Skivhusen i Bredäng har mycket stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Genom sin stora skala och parallella placering fungerar de tillsammans som riktningsvisare och ger enhetlighet och stadga åt landskapet. Bebyggelsen följer gatornas sträckningar och terrängens nivåskillnader på ett harmoniskt vis. Skivhusbebyggelsen utgör ett storskaligt och konsekvent genomfört exempel på den modernistiska idén om hus i park som saknar motsvarighet i Sverige.

I det höga kulturhistoriska värdet ingår den mycket konsekventa planeringen av gårdarna, vilka har obruten kontakt med stadsdelens bilfria parkrum, grönytor och gångvägar.

Huset har stora arkitektoniska värden, med en hög och slank volym och ljusputsade fasader i glimrande ädelputs. Takfoten är särpräglat neddragen och utskjutande, balkongfronterna är cirkelperforerade i överkant, de ursprungliga teakportarna är bevarade. Man kan notera den ovanliga gårdslösningen med terrasserad körväg ovan rader av garageportar i trä längs östfasaden. Ursprungskaraktären är välbevarad, trots inplåtade fönster.

För att de kulturhistoriska värdena skall bevaras är det viktigt att värna om ursprungskaraktären, både i byggnad och yttre miljö, helhet och detaljer.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 990930

Detta är ett niovånings skivhus som är beläget sydöst om Bredängs centrum.

Byggnaden är ett av de sju skivhus som är belägna söder och sydöst om Bredängs centrum. Terrängen är i huvudsak flack. I norr gränsar området till en flack dalgång med ett grönstråk och en gångväg i öst-västlig riktning. Gångvägen löper längsmed de sju skivhusens gavlar och leder till Bredängs centrum. Söder om området ligger matargatan Vita Liljans Väg, från denna gata leder en körväg förbi entréerna på byggnadens östra fasad. Genom att körvägen är upphöjd på en terrass får den mot öster en fasad i formgjuten betong med en rad av garageportar i teak som vetter mot en parkeringsyta med infart från Vita Liljans Väg. På den västra sidan om byggnaden finns en trafikskyddad grönyta med gräsmattor, buskar, löv- och barrträd samt en staketomgärdad lekplats. Från gångstråket i norr leder en gångväg in till entréerna på den västra fasaden. Längs fasaderna finns på bägge långsidorna smala tuktade buskplanteringar.

· Våningar: 9.
· Tak: flackt motfallstak, papp. Takform och material ej fastställt. Neddragen och utskjutande takfot, inklädd med brun plåt. Ur taket skjuter plåtinklädda hissrum upp.
· Fasad: ljusgrå ädelputs.
· Sockel: mörkgrå spritputs.
· Fönster: två eller tre lufter med mittpost, mörkbrunt målat trä..
· Balkong: indragna, placerade på västfasaden. Dubbla balkonger som avdelas av en grå betongskiva. Fronter av vitmålad betong med en rad av cirkelperforerade hål i överkant.
· Entré: djupt indragna portar, glasade entrédörrar i ljus teak. Entréväggar i gult tegel. Komplementdörrar i teak.
· Stomme: betong, ytterväggar i lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 rum med kokskåp, 1 rum och kök - 5 rum och kök, vanligast är 3 rum och kök.
· Förändringar: inga synbara förändringar.

Byggnadskroppens sydvästra och nordöstra hörn är indragna. Huset har fyra stycken genomgående entréer.

KOMMENTAR
Skivhus utgör den dominerande byggnadstypen i Bredäng och gör bebyggelsen enhetlig. Stadsdelens skivhus är enhetligt utformade med likartade stora volymer, samma ädelputsade fasader i ljusa kulörer mm. De ligger alla i nord-sydlig riktning med ca 50 meter mellan varje hus. Varannan gård mellan husen är parkeringsplats och varannan består av parkmark med lekplatser. Landskapet runtom bostadsområdena består ofta av utsparad naturmark och stora gräsmattor, på detta sätt blir skivhusområdena i Bredäng ett konsekvent genomfört exempel på idén om hus i park. Byggnaderna utgör dessutom tidiga exponenter för helt och hållet industrialiserat byggande i stor skala i Stockholmstrakten.

Denna byggnad uppfördes, tillsammans med de övriga husen i kvarteret Coldinuorden och Lindkronan, i privat regi. Detta kan vara skälet till att huset på vissa sätt avviker från större delen av Bredängs skivhusbebyggelse, som ju uppfördes av allmännyttiga bostadsföretag. Man kan till exempel notera den ovanliga lösningen med terrasserad körväg ovan garage längs östfasaden. Byggnaden är mycket välbevarad.