Stäng fönster Stockholm kn, SIGBARDIORDEN 1 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Kvarteret Sigbardiorden är ett bostadskvarter beläget på en höjd i Bredängs östra del. Här ligger sex brunputsade lamellhus placerade så att tre gårdsrum skapas.

I området finns sex byggnader som bildar tre gårdsrum kallade Sör-, Mellan- och Norrgården. Området är placerat på en höjd i nord-sydlig riktning med sluttning mot väster och norr. Nedanför sluttningen finns ett grönstråk och i öster och söder omsluts området av matargatan Lilla Sällskapets Väg. Terrängen är starkt kuperad med bevarad naturmark. Gårdsrummen innehåller lekplatser, asfalterade gångar, sittplatser och planteringar. Det har också tillkommit sopsorteringsstationer med aprikosmålade paviljongliknande överbyggnader i trä. Längs matargatan finns tre parkeringsdäck med garage i suterräng, vars gjutna omålade betongmurar med kannelyrdekor återkommer i övriga betongpartier i området, såsom vid trappor, terrasseringar och planteringar. Genom byggnaderna leder passager ut mot parkeringsplatserna.

· Våningar: 3 våningar + 1 eller 2 suterrängvåningar.
· Tak: Motställda pulpettak med olika fall. Neddragen takfot inklädd i svartmålad bandplåt.
· Fasad: Bruna spritputsade fasader.
· Sockel: Grå spritputsade socklar.
· Fönster: En, två och tre lufter med karmar och bågar av vit plast.
· Balkong: Indragna, med något utskjutande bottenplattor. Fronter av ofärgad formgjuten räfflad betong med öppet järngaller på sidorna.
· Entré: Portar i ek med sidoljus och omfattning av vitt kakel. Platta skärmtak med kopparplåtsomfattning.
· Stomme: Lättbetong och betong.
· Lägenhetsstorlek: 1-5 rok, framförallt 3 rok.
· Förändringar: Byggnadernas trapplopp och entrépartier är förnyade med bla nya portar och fönsterbågar. Den yttre miljön har förändrats i form av nya planteringar och ny markbeläggning.

Byggnaderna består av tre våningar med en eller två suterrängvåningar beroende på hur husen är placerade i den sluttande terrängen. Delar av suterrängvåningarna är inredda till bostäder, i övrigt finns här utrymme för cykelrum, tvättstuga, föreningslokaler mm. Flera byggnader har vinkelställda och/eller förskjutna huskroppar (se bifogad plan), och vissa har anpassats till terrängen genom en nivåförskjutning. Antalet suterrängvåningar är beroende av hur husen är placerade i den sluttande terrängen. Trapploppen markeras av ett vertikalt fönsterband. Entréerna vetter mot gårdarna, balkonger finns på byggnadernas båda långsidor.

KOMMENTAR
Byggnaderna bildar tre stora gårdsrum och har anpassats väl till terrängen genom nivåförskjutningar i huskropparna. Dessa förskjutningar bidrar till en variation och nedtoning av de relativt stora volymerna. De vinkelställda byggnaderna bildar fina gårdsrum med en blandning av hällmark och omsorgsfullt formgiven utemiljö. Trots flera förändringar har området behållit mycket av sin ursprungliga karaktär, där den speciella takformen och de ursprungliga balkongfronterna av räfflad betong är värda att notera.
Byggnaderna är uppförda av SKB där Lars Bryde verkade som arkitekt under denna tid. Det finns ett tydligt släktskap med SKB:s hus i kv Järinge, Dyvinge och Drevinge i Tensta, som Bryde också ritat. Hans byggnader kännetecknas av en geometriserande arkitektur med en påtaglig materialitet och tyngd, som betonas av ett färgval i jordiga kulörer.