Stäng fönster Stockholm kn, SVEAORDEN 3 M.FL. BREDÄNG

Sveaorden 2:
Klassificering: Grönt
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

Detta är ett av de 32 skivhus vilka dominerar stadsbilden i Bredäng och utgör ryggraden i stadsdelens identitet. Byggnaden är dock uppförd i regi av en enskild byggmästare och arkitekturen avviker i sina detaljer från den stora massan skivhus.

Skivhusen i Bredäng har mycket stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Genom sin stora skala och parallella placering fungerar de tillsammans som riktningsvisare och ger enhetlighet och stadga åt landskapet. Bebyggelsen följer gatornas sträckningar och terrängens nivåskillnader på ett harmoniskt vis. Skivhusbebyggelsen utgör ett storskaligt och konsekvent genomfört exempel på den modernistiska idén om hus i park som saknar motsvarighet i Sverige.

I det höga kulturhistoriska värdet ingår den mycket konsekventa planeringen av gårdarna, vilka har obruten kontakt med stadsdelens bilfria parkrum, grönytor och gångvägar.

Huset har stora arkitektoniska värden, med en hög och slank volym och ljusputsade fasader i glimrande ädelputs. De ursprungliga entréportarna i ädelträ är bevarade och balkongfronterna är cirkelperforerade i överkant. Ursprungskaraktären är välbevarad, trots inplåtade fönster.

För att de kulturhistoriska värdena skall bevaras är det viktigt att värna om ursprungskaraktären, både i byggnad och yttre miljö, helhet och detaljer.

Sveeaorden 1:
Klassificering: Gult
Motivering: Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 10 07 (ca)

Mindre område med två skivhus i park i nordöstra delen av Bredäng

Två skivhus, parallellt placerade, med en liten förskjutning. Husen ligger i en västersluttning, ett i öster och ett i väster. Husen är orienterade i nord-sydlig riktning. Framför (öster om) det östra skivhuset (hus C, Sveaorden 2) finns en gård med gräsmatta, parkering, upphöjda planteringar med sarg av betongplattor samt betongplattebelagda gångar. Gården överdäckar ett garage i suterräng (hus D). Öster om husen går matargatan Ålgrytevägen. Därifrån går asfalterade vägar in till gårdarnas parkeringsplatser. Mellan hus C och det västra skivhuset (hus A, Sveaorden 1) är det naturmark samt två lekplatser. Framför hus A leder en asfalterad väg till entréerna. Väster om hus A finns en lekplats. Norr om hus C ligger ett parkeringshus (hus B) i tre plan. Husen vetter i väster mot den nordöstra delen av den stora park som omsluts av bebyggelsen i norra Bredäng.

Hus A (det västra skivhuset, Sveaorden 1):
· Våningar: 9 våningar + suterräng.
· Tak: Flackt, pappklätt motfallstak (ej belagt), neddragen plåtinklädd takfot i blågrå trapetskorrugerad plåt.
· Fasad: Vitmålad finkornig puts.
· Sockel: Putsad, grå.
· Fönster: Blå plåtinklädda en-, två-, och treluftsfönster.
· Balkong: Indragna och med en balkongplatta som skjuter ut något ur fasaden. Den bakre väggen är klädd med stående panel. Balkongfronter av plexiglas och räcken av blåmålad aluminium.
· Entré: Dörrar i lackat trä med tegelomfattning.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
· Förändringar: Byggnaden är idag nyrenoverad med nya ytskikt och balkongfronter.
Huset har indragna hörn i sydost och nordväst. Suterrängvåningen har tre lägenhetsdörrar i blåmålat trä och med överljus. Huset har ytterligare sex dörrar i blåmålat stål. Bottenvåningen har på framsidan ett antal ljusinsläpp av betongglas.

Hus B (parkeringshuset, Sveaorden 1): Är ett vitmålat parkeringshus av betong i tre plan med blåmålade detaljer.

Hus C (det östra skivhuset, Sveaprden 2):
· Våningar: 8 våningar + suterräng.
· Fasad: Ljus ädelputs.
· Fönster: Bruna plåtinklädda en- och tvåluftsfönster
· Balkong: Indragna och med en balkongplatta som skjuter ut något ur fasaden, balkongfronter av betongelement med frilagd ballast och i överkant perforerad med en rad cirkulära hål.
· Entré: Dörrar i lackat trä med glasade sidopartier. Omfattningar av grön slipad sten, ev skiffer. Entréhallarna är genomgående. Husets övriga fem dörrar är av brunmålad stående panel.
· Stomme: Betong.
Huset har indragna hörn i sydost och nordväst. I husets södra del ligger i suterrängvåningen ett daghem.

Hus D (garaget, Sveaorden 2): Är ett garage i suterräng med verkstadslokaler, vars fasad är av betong och vänder sig mot söder.

KOMMENTAR
Skivhus utgör den dominerande byggnadstypen i Bredäng och bildar ryggraden i Bredängs identitet. Byggnaderna ger stadga och riktning åt bebyggelsen. Skivhusen i Bredäng är enhetligt utformade med likartade volymer, likartade kulörer, ädelputs mm. De ligger alla i nord-sydlig riktning och oftast med ca 50 meter mellan varje hus. Varannan gård mellan husen utgör parkeringsplats och varannan utgör parkmark med lekplatser. Skivhusen i Bredäng utgör tidiga exponenter för storskaligt byggande. Byggnaderna i detta område sällar sig i sina mått och proportioner till övriga skivhus i Bredäng. Deras placering intill det stora parkrummet utgör ett förverkligande av idén om hus i park. De följer gatans sträckning och terrängens nivåskillnad på ett harmoniskt vis. Den stil och de kulörer som hus A erhållit efter renoveringen minner om 1930-talsfunktionalismen. Byggnaden är dock som bostadshus mer volyminös än 1930-talsfunktionalismens bostadshus. Hus C är mycket välbevarat och har behållit sin ursprungskaraktär. Båda skivhusen i kv Sveaorden var ursprungligen gestaltade som huset på fastigheten Lindkronan 1.