Stäng fönster Stockholm kn, AMARANTERN 4 BREDÄNG

BYGGNADERNN RIVNA 2006.

Bredäng kvarteret Amarantern 4

Inventeringsdatum: 99 09 30 (ca)

Daghem i ett bostadsområde i norra Bredäng

Området ligger i det stora parkområdet mellan skivhusen i norra Bredäng. Fastigheten omfattar två envåningslängor parallellt placerade i öst-västlig riktning på en med ett lågt trästaket inhägnad tomt i en södersluttning. På tomtens nordvästra del står två mindre förrådsskjul. Marken är gräsbevuxen. Där finns även asfalterade gångar. Mellan längorna är marken delvis betongplattebelagd. På tomtens västra del finns också en mindre lekplats.

· Våningar: 1 våning
· Tak: Flacka sadeltak, svartmålad falsad plåt i skivtäckning.
· Fasad: Gulmålad liggande panel som delas in i fält av stående vitmålade lister och knutar.
· Sockel: Putsad.
· Fönster: Tvåluftsfönster med tvärpost, vars övre luft bildar en smal liggande ruta. Den stora längans södra fasad har ett obrutet band av fönster av samma typ.
· Entré: Dörrar av aluminium samt träpanel. Ovanför entréerna sitter enkla pappklädda skärmtak.
· Stomme: Trä, regelstomme (ej belagt).
· Förändringar: Enstaka dörrar utbytta.
Den norra längan är ca tre gånger så lång som den södra och har tre byggnadskroppar som är förskjutna gentemot varandra.

KOMMENTAR
Byggnaderna har en enkel karaktär. De är utformade med omsorg om detaljer och gestaltning. Som exempel på detta kan nämnas de stora träbågade södervända fönstren, fasadernas fältindelning och byggnadernas proportioner. Daghem av samma typ förekommer även i kvarteret Concordia 3 i Bredäng samt Djursätra 1 och Lövsätra 4 i Sätra.