Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 HUSBY SÖDRA TUNNELBANEUPPGÅNG

Beskrivning
Tunnelbaneuppgång med biljetthall i en låg glasad byggnad från 1970-talet med karaktäristiska utanpåliggande I-balkar i stål.

Byggnaden ligger längst mot sydöst i Husbys långsmala centrumstråk, vid stadsdelens centrala gågata Edvard Griegsgången som här vidgar sig till ett litet torg med prydligt planterade träd, sittbänkar i trä och salustånd. Torget är belagt med grå och röda betongplattor och invid tunnelbanebyggnadens fasader finns en fris med smågatsten. Bortom torget i söder ansluter en av Husbys grönstråk, som löper upp som en kil från Järvafältet. Direkt norr och öster om tunnelbanestationen finns centrumets höga bostadsbebyggelse och låga komplementbyggnader. Väster om byggnaden finns en livsmedelsbutik.

Byggnaden byggdes om i början av 2000-talet. Fasadernas glas- och betongpartier fick ändrad kulör och utformning, de delar av taket som tidigare skjutit ut över stålbalkarna togs bort, över entré placerades nytt skärmtak i glas.