Stäng fönster Stockholm kn, SKANSEN 20 RIKSBANKEN

Beskrivning
Sveriges Riksbank uppfördes i början av 1970-talet, och fungerar som fondbyggnad vid Brunkebergstorgs norra sida. Huset är beläget direkt söder om Kulturhuset vid Sergels torg. Både Riksbanken, Kulturhuset och den med denna byggnad sammankopplade Stadsteatern ritades av Peter Celsing, vilket bidrar till att göra området vid de tre stora byggnaderna till en sällsynt homogen och enhetligt gestaltad miljö invid Sveriges viktigaste platsbildning; Sergels Torg.

På byggnadens södra och östra sida löper Malmtorgsgatan/Malmskillnadsgatan. Trottoarerna är lagda med rektangulära gråsvarta och rödsvarta granitplattor. Trottoaren mot söder är bredare. På trottoaren mot Malmskillnadsgatan finns en åttakantig upphöjd planteringsyta, i svartgrå granit. Dess sidor är breda och erbjuder sittplatser. Vid Malmskillnadsgatan finns en asfalterad garageinfart. På byggnadens västra sida löper Beridarebansgatan in genom Kulturhusets nedre våningar. Denna gata är idag disponerad som gågata och mönsterlagd i friser med kvadratiska grå betongplattor och svart granit i smågatstensformat. Här finns en stor, cirkelrund och upphöjd planteringsyta med en lind, med sidor i svart granit i smågatstensformat. En mycket smal gränd skiljer Riksbanken från Kulturhuset i norr; gränden är avspärrad i bägge ändar med höga svarta stålstaket med infällda låsta grindar i samma material. Strax norr om Riksbankens nordöstra gavel, vid Kulturhuset, leder en trappa i granit ned till den lägre nivån invid Hamngatan.

Låga svarta eller grå stålpollare finns nära husets sydvästra hörn och in på Beridarebansgatan. Söder om byggnaden finns även belysningsarmaturer i svart stål, med dubbla vita globlampor. Här finns även höga rostfria flaggstänger med flaggor som bär Riksbankens emblem i vitt på blå bakgrund.

Byggnaden har en planterad inre gård, denna är dock inte inventerad här.