Stäng fönster Stockholm kn, SPEKTERN 13 SPARBANKEN

Beskrivning
Kvarteret Spektern 13 består av två kontors- och butikshus vid Hamngatan respektive vid Regeringsgatan, uppförda i mitten av 1970-talet. Huset mot Hamngatan är högre än det mot Regeringsgatan. Där byggnaderna möts finns en hög vinterträdgård som tjänar som entréhall till bägge husen. Kvarteret gränsar i sydöst till Tändstickspalatset i Spektern 8.

Vid Hamngatan är marken mönsterlagd med friser av kvadratiska svarta och vita betongplattor. Vid Västra Trädgårdsgatan och Regeringsgatan är marken lagd med grå betongplattor. Mot Regeringsgatan finns även friser i smågatsten. Mot Hamngatan och Regeringsgatan finns planterade lövträd samt upphöjda planteringslådor i mjukt svängd betong.

I hus 1, dvs. byggnaden mot Regeringsgatan fanns vid inventeringstillfället lokaler för Regeringskansliet. Butikerna var: Gudrun Sjödén, Wok-House, Berggrens Juveler, Games Workshop, Synsam, Hästens.

I hus 2, dvs. byggnaden mot Hamngatan, fanns vid inventeringstillfället advokatfirman Delphi & Co, Swedbank mm. i kontorsvåningarna. I butiksvåningarna fanns Swedbank, Roppongi, Cubus, Hår 3000, kiosken Live, Cofeehouse by George, Apoteket Lejonet, Helly Hansen, läkarmottagningen Sergel City.