Stäng fönster Stockholm kn, GRIPEN 12 ÅHLÉNS CITY

Beskrivning
Kvartersstor varuhusbyggnad från 1960-talets första hälft med fyra butiksvåningar ovan jord, två under marknivån och en indragen takvåning med kontorslokaler. Huvudentrén belägen i hörnet Klarabergsgatan - Drottninggatan i anslutning till en av T-centralens uppgångar. Från T-baneplanet varuhusentré som under 2005-06 flyttats i samband med ombyggnad av tunnelbaneuppgången. Åhléns har lokaler i tunnelbaneplanet som ligger utanför fastigheten Gripen 12, bl a under Drottninggatan.

Huvudentrén belägen i indraget parti av byggnaden, stött på fyra granitklädda pelare. Marken belagd med kvadratiska granitblock. Det indragna hörnet kan stängas till med skjutpartier av glas och likaså kan själva entrédelen stängas av med glas vid icke öppettid. Rulltrappor med glasade fasader leder till T-baneplanet. Intill trapporna hisskonstruktion i grått stål med glasade fasader. Undertak i det indragna utrymmet av teakpanel med downlights.

Entréer även vid Klarabergsgatan (2 st) och vid Mäster Samuelsgatan (1).

I den västra delen av fasaden mot Mäster Samuelsgatan infart till parkeringsgarage och invändig lastgata.