Stäng fönster Lund kn, SANDBY 64:1 SÖDRA SANDBY KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är placerad i den sydvästra delen av kyrkogården som avgränsas av Flyingevägen i väster, Sularpsbäcken i öster och församlingsexpeditionens i söder. I norr ligger kyrkogårdsförvaltningens fastighet. Åt Flyingevägen, i norr och delvis även söder omgärdas kyrkogården av stenmurar.

Större delen av kyrkogården utgörs av grusade kvarter i ett rätvinkligt rutnätsmönster som delats in med låga buxbomshäckar. I mitten av kyrkogården står ett antal tujor som höger sig ur den annars låga omgivningen. I öster finns en urnlund som avskiljs från den övriga kyrkogården av en rad björkar.

Den äldsta delen av kyrkogården är det parti som ligger söder om kyrkan. Här finns ett antal äldre vårdar, främst från 1800-talet. Gångarna närmast kyrkans södra sida och den västra muren är belagda med gatsten, i övrigt är gångarna täckta med singel.

Kyrkogårdens norra del tillkom som en utvidgning på 1920-talet och ligger på norra sidan av gången som leder från Flyingevägen till gravkapellet i öster. På kyrkogårdens nordöstra del finns en askgravlund och en minnesplats, vilken gränsar till urnlunden i norr. Urnlunden är i huvudsak gräsbevuxen och har gångar av kalkstensplattor.

Byggnader på kyrkogården
Det finns tre byggnader på kyrkogården: gravkapellet, kontors- och förrådsbyggnaden ”2:an” och en mindre förrådsbyggnad.

Gravkapellet från 1945 ligger i nordöstra delen av kyrkogården och är placerad som fondbyggnad i kyrkogårdsallén. Gravkapellet uppfördes ursprungligen som bårhus.

2:an, som består av en huvudbyggnad och två flygelbyggnader, ligger i anslutning till kyrkogårdens nordöstra del och används som kontors- och förrådsbyggnader. Huvudbyggnaden har tillhört en tidigare kringbyggd gård (Sandby 2:13).

I minneslunden i kyrkogårdens nordvästra del finns en mindre förrådsbyggnad i rött tegel med sadeltak.

Se även beskrivning av Södra Sandby kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan för Södra Sandby kyrka (2012) Remissversion, Regionmuseet Kristianstad.
Underhållsplan för Södra Sandby kyrkogård (2006-10-09) Wikerstål Arkitekter AB.
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008.
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad.
Ranby, C: Skånes kyrkor – en kulturhistorisk resa genom 1000 år, Historiska Media, Riga 2014.
Fornsök:
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2015-03-23.