Stäng fönster Stockholm kn, ÅRSTA HOLMAR 1 ÅRSTA HOLMARS GÅRD

Beskrivning
Med utfyllningar och med hjälp av landhöjningen är Årsta holmars tre öar idag en, dock med ett sankt parti i mitten och med stora vasspartier. Växligheten är såväl frodig med al och pil i låglänta delar som karg med berghällar och tallar på högre belägna delar i söder.

Den enda av de ursprungliga tre holmarna som är bebyggd är den västra där de båda järnvägsbroarna står på båda sidor om de återstående tre gårdsbyggnaderna, mangårdsbyggnaden och två flyglar. Huvudbyggnaden ligger nära den norra strandkanten och flyglarna symmertiskt sydväst därom.

Den flacka ytan mellan broarna är helt öppen och till större delen grusad och med byggväg och byggrester.

Den avstyckade fastigheten runt gården kantas mot grusytan i söder av ett sentida rött spjälstaket. Innanför staketet står nyplanterade träd på regelbundet avstånd och närmare byggnaderna finns bärbuskar och några stora lövträd. Norr om huvudbyggnaden står några lövträd och en sjöbod med brun locklistpanel och sadeltak täckt med enkupigt tegel.

Ca 20 meter väster om huvudbyggnaderna finns den kallmurade grunden till en källare.