Stäng fönster Stockholm kn, FÖRRÅDET 7 M.FL.

Beskrivning
Stort flerbostadshuskvarter från 1953-56 med närmast enhetliga lamellhus och ett punkthus i en planform som skapar gårdsrum och varierad gatubild. Arkitekterna Birger Lindberg och Josef Peterson ritade byggnaderna åt Bostadsföreningen Hyreshus.

Kvarteren Lakejkammaren och Bondesalen ligger på ömse sidor av Natt och Dags gränd vilken även fungerar som parkeringsplats med bilrader mitt i gatan. Lakejkammaren grupperas också runt Olof Jönssons gränd som avslutas med en parkeringsplats. Kvarterets fyra trevåningshus gränsar också mot allmänning och mot tunnelbanespåret. Här är parkmark med öppna gräsytor, berg i dagen och uteplatser. Mot Olof Jönssons gränd är förgårdsmarken täckt av gräs och planterad med enstaka prydnadsträd. Mellan byggnad tre och fyra är en mer omsluten gård med lekplats, boulebana och grillplats. Inom kvarteret finns även sophus och ett lusthus.

Bondesalen har en lång länga utmed Natt och Dags gränd som avslutas med ett nio våningar högt punkthus. Ett sophus uppfördes på parkmark 1990. Den kuperade marken bakom lamellhuset präglas av uppvuxen löv- och barrträdsvegetation.