Stäng fönster Karlsborg kn, FORSVIK 5:25 M.FL. FORSVIKS BRUK

Beskrivning
Forsviks bruk av idag präglas av den verksamhet med gjuteri, mekanisk verkstad, träsliperi och sågverk som växte fram under 1800-talets senare hälft. Enstaka byggnader har dock anknytning till den tidigare stångjärnstillverkningen vid bruket. Brukets bebyggelse för verksamheter och boende har haft ungefär samma utsträckning och karaktär sedan 1900-talets början.

Brukets byggnader ligger på ömse sidor av Forsviks ström, mellan den lilla Dammsjön i väster och Bottensjön i öster. Byggnadsminnet Forsviks bruk omfattar gjuteri- och verkstadsindustrins byggnader med några tillhörande arbetarbostäder. Till Forsviks industrihistoriska arv hör dock även sågverket väster om bruket och en stor mängd arbetarbostadsbebyggelse, ex. i området Kilebo norr om bruket. På östra sidan om Bottensjön ligger bruksherrgården.

Norra delen av byggnadsminnesområdet kännetecknas av en bruksgata i nordostlig riktning som ansluter till landsvägen vid Dammsjöns utlopp i Forsviks ström. Längs gatans norra sida ligger tre faluröda arbetarbostäder; "Ettan", "Tvåan" & "Trean". Tvåan är en 1700-talsbyggnad från stångjärnsepoken medan de övriga är mer typiska arbetarkaserner från 1860-talet. Till bostäderna hör två långa förrådslängor som ligger parallellt med dessa norr om bostadshusen, dessa är en del av området Kilebo.

Vid bruksgatans södra sida ligger brukskontoret i tegel från 1918. Bakom denna byggnad, i områdets centrala del, ligger de två största industribyggnaderna; gjuteriet, en basilikaformad tegelbyggnad från 1909 i nordost, och "mekaniska verkstaden" ett sammanbyggt komplex av industribyggnader i sydväst. I norr består denna av "maskinverkstaden", en tegelbyggnad från 1862 med tillbyggnad mot bruksgatan för matsal från 1950. På baksidan finns en tillbyggnad av plåt från 1973 som fungerat som renseri för gjutgods. Sydvästra delen av byggnadskomplexet ligger längs med strömmen och utgörs av "mekaniska verkstaden" från 1859, en spritputsad tegelbyggnad uppförd på den gamla stångjärnssmedjans grund. Mot sydväst är denna ihopbyggd med en panelklädd korsvirkesbyggnad från 1873 inrymmande en klensmedja, tillbyggd 1898 med en delvis panelklädd tegelbyggnad som fungerar som metallgjuteri. Mittemot smedjan och metallgjuteriet, mot nordost, ligger "plåtverkstaden" en tegelbyggnad från 1895 som idag fungerar som skeppsvarv för hjulångaren Eric Nordevall II.

Följer man strömmens södra sida passerar man redan innan dammsjöns utlopp "järnboden" som ligger vid stranden väster om landsvägen. Detta är en vitputsad stenbyggnad från 1813 där manufakturjärn förvarades under stångjärnsepoken. Vid Dammsjöns utlopp, och längs med strömmen mittemot mekaniska verkstaden, ligger en stor faluröd träbyggnad som fungerat som träsliperi (tillverkning av en typ av pappersmassa), sydost om denna en mindre träbyggnad inrymmande en "kalorifär" (varmluftsapparat för torkning av slipmassan), båda byggnaderna uppförda 1877. Nedströms dessa ligger "elektricitetshuset" från 1902, en kraftverksbyggnad av tegel med vattenturbiner och äldre bevarad ställverksutrustning, huset har en tillbyggnad från 1922 som inrymmer ett kraftverk från 1984 som ännu är i drift. Vattnet till kraftverket leds i en trätub från en fördämning vid Dammsjöns utlopp i strömmen, där finns också intagskanaler till en turbinsump av trä under träsliperiets nordöstra ände. Två turbiner drev slipstenar på övervåningen där träkubb revs till slipmassa.

Sydväst om träsliperiet ligger en vattenkvarn från 1807 med tillbyggnad från 1869. Det är en byggnad med som mest tre våningar, huvudsakligen vitputsade gråstensmurar, möjligen ingår rester av en medeltida kvarn i murverket. Söder om kvarnen ligger en smedsbostad från mitten av 1700-talet, senare mjölnarbostad, en faluröd dubbel parstuga av samma typ som "tvåan" vid bruksgatan.

I områdets sydöstra del, på södra stranden av strömmens utlopp i Bottensjön, ligger två långsträckta, parallellt placerade träbyggnader. Närmast sjön ligger "modellförrådet", med tre våningar fyllda med tusentals trämodeller till gjuteriprodukter, byggnaden mittemot denna är en bevarad träkolbod.

Sverker Larsson för projektet "Tillgängliga byggnadsminnen i Västra Götalands län" 2008-02-13.

Läs mer om Forsviks bruk i "Forsvik, ett bruk i Sverige" av Eric Julihn