Stäng fönster Stockholm kn, HÖKARÄNGENS GÅRD 1 HÖKARÄNGENS GÅRD

Beskrivning
Anläggningen utgörs av Hökarängens gård som en gång i tiden hörde till Farsta gård. Gården är omnämnd redan 1672 som ängen vid Sjöändebro, men har hetat Hökarängen sedan 1684. På 1700-talet var Hökarängen frälsetorp, 1828 utarrenderades gården och 1874 friköptes den.
Anläggningen är lokaliserad i Farstas östra del med strandtomt vid Drevviken. Längst i söder finns en mangårdsbyggnad och bod från början av 1800-talet, som har kompletterats med en byggnad från Älvsjö. I mitten finns en mangårdsbyggnad från 1700-talets mitt med en tillbyggnad i vinkel i imiterande stil och utförande från 1940-talet. Längst i norr finns ett bostadshus uppfört på äldre grund, och uthus från 1915. Anläggningens entré nås genom en mindre grusad väg som går parallellt med Perstorpsvägen. Husen är lokaliserade på varierande kuperad mark med grusvägar, odlingar, planteringar, gräsmattor och varierande växtlighet.