Stäng fönster Stockholm kn, ODLARMÖDAN 2 M.FL.

Beskrivning
Kvarteret Odlarmödan med nio radhus i två mot varandra något snedställda längor ingår i ett av två större radhusområden i stadsdelen Hässelby gård. Stockholms stads småstugebyrå projekterade områdena utifrån ett stadsplaneuppdrag från Fastighetskontoret. Radhusen ritades av Jon Höjer och Sture Ljungkvist och uppfördes som självbyggen mellan 1956 - 59. Av ekonomiska skäl fick inte hustyperna bli för många. En del radhuslängor anpassades till den kuperade terrängen med suterrängvåning och förskjutna våningsplan.
Radhusen är lokaliserade antingen längs huvudgatan, matargatan, som löper genom och runt området eller längs mindre säckgator. Kvarteren har oftast en sida med bilfria gångstråk som leder mot allmänningar och centrum. Allmänningarna kännetecknas av gräsytor med inslag av bevarad tallvegetation. De rymmer också lekplatser och mindre fotbollsplaner.
Generellt var ursprungligen radhusens bottenvåning och gavlar putsade och övervåningen klädd med cementfiberplattor (Sidiplattor i olika nyanser). Det förekom även att vissa fasadpartier fick träpanel. Taktäckningsmaterialet var svart eternitskiffer.
Numera är merparten av radhusen i områdena förändrade genom om- och tillbyggnader. Inom och intill radhuskvarteren uppfördes vid byggnadstiden eller decennierna därefter garagelängor, ofta efter ritningar av Höjer & Ljungkvist. Även här spelade eternit en viktig roll och användes på både fasader och tak.

Kvarteret Odlarmödans bebyggelse i något kuperad terräng är uppdelad i längor om 3 + 6 radhus samt flera tillbyggda garage. Entréerna vetter mot Kurir- och Sleipnergatorna. Trädgårdssidan präglas av mot gångstråk avgränsande häckar och att berg i dagen är synligt på några tomter. Längorna har sinsemellan sammanhållna fasader; de enskilda byggnaderna har genomgått liknande ändringar.