Stäng fönster Stockholm kn, LANTNÖJET 1 M.FL. 7

Beskrivning
Kvarteret Lantnöjet med en radhuslänga om sex radhus, ingår i ett av två större radhusområden. Stockholms stads småstugebyrå projekterade områdena utifrån ett stadsplaneuppdrag från Fastighetskontoret. Radhusen ritades av arkitekterna Jon Höjer och Sture Ljungqvist och uppfördes som självbyggen mellan 1956-59. Av ekonomiska skäl fick inte hustyperna bli för många. En del radhuslängor anpassades till den kuperade terrängen med souterrängvåning och förskjutna våningsplan.
Radhusen är lokaliserade antingen längs huvudgatan, matargatan, som löper genom och runt området eller längs mindre säckgator. Kvarteren har oftast en sida med bilfria gångstråk som leder mot allmänningar och centrum. Allmänningarna kännetecknas av gräsytor med inslag av bevarad tallvegetation. De rymmer också lekplatser och mindre fotbollsplaner.
Generellt var ursprungligen radhusens bottenvåning och gavlar putsade och övervåningen klädd med cementfiberplattor (Sidiplattor i olika nyanser). Det förekom även att vissa fasadpartier fick träpanel. Taktäckningsmaterialet var ursprungligen svart eternitskiffer eller korrugerad eternit.
Numera är merparten av radhusen i områdena förändrade genom om- och tillbyggnader. Inom och intill radhuskvarteren uppfördes vid byggnadstiden eller decennierna därefter garagelängor, ofta efter ritningar av Höjer & Ljungqvist. Även här spelade eternit en viktig roll och användes på både fasader och tak.

Kvarteret Lantnöjet besår av en länga som ligger längs en säckgata i mitten av området. Längor vetter med baksidorna mot en allmänning med en gångväg. Radhusen har på entrésidan små gräsbevuxna förgårdar med prydnadsbuskar och mindre lövträd. Häckar och staket åtskiljer tomterna. I de flesta finne en gång till entrén belagd med betong- eller stenplattor.

Hustypen i kvarteret har entrén belägen på första våningen.