Stäng fönster Stockholm kn, ROSENGÅRDEN 1 M.FL. 4

Beskrivning
Anläggningen är ett stort sammanhållet lamellhusområde som omfattar kvarteren ROSENGÅRDEN 1, SPEGELDAMMEN 1, SPRINGBRUNNEN 2 samt TAPETRABATTEN 2 och 4. som omges av Loviselundsvägen och Friherregatan. I mitten av anläggningen ligger kvarteret ÖRTAGÅRDEN 1 som är ett punkthus med butiker i bottenvåningen.
ROSENGÅRDEN- kvarteret ligger i anläggningens nordöstra del längs Loviselundsvägen och innehåller en lamellhuslänga som avslutas med en tvärställd byggnadskropp, omgiven av gräsbevuxen naturmark med björk, tall, rönn samt buskar. Marken är kuperad och längorna har anpassats till topografin genom förskjutningar i höjd- och sidled. En kuperad år skiljer kvarterat från de södra delarna av det sammanhängande lamellhusområdet.
SPEGELDAMMEN ligger i anläggningens nordvästra sektor och innehåller två vinklade lamellhus och ett vinkelställt. De vinklade husen ligger runt en innergård med en bergsknalle med tall, björk, rönn och buskar innanför en mur av natursten. På gården finns en lekplats med lekredskap omgiven av ett trästaket. Byggnaderna gränsar i nordväst mot ett skogsparti, i nordost mot matargatan Loviselundsvägen, i sydost mot en parkeringsplats och i sydväst mot en allmänning med gångvägar.
SPRINGBRUNNEN 2 ligger i anläggningens nordöstra del och besår av två smalhuslängor placerade längs Loviselundsvägen. I öster gränsar kvarteret till Hässelbygårdsskolan och mot nordost mot ett grönstråk. Förgårdarna är gräsbevuxna och där finns buskar, rönnar, tallar, björk samt en lekplats. Längs husen går en asfalterad gångväg. I kvarteret finns en miljöstuga med fasad av lockpanel och sadeltak.
TAPETRABATTEN 2 och 4 är de största kvarteren i anläggningen och ligger i områdets södra del längs matargatan Friherregatan. Mot nordväst gränsar Tapetrabatten 2 till ett radhusområde och i nordost mot ett grönstråk med tallar. Husen i kvarteret ligger längs den svängda Friherregatan och är vinkelställda och bildar formen av ett L. De L-formade huskropparna bildar små kuperade gårdar med gräsytor, rönn, björk och lekplatser som omges av låga häckar. Gårdarna har kompletterats med miljöstugor och sophus. I TAPETRABATTEN 4 bildar två vinkelställda längor en gård i kvarterets nordöstra del. I den sydvästra delen av kvarteret är marken kuperad, där har ett lamellhus inpassats i terrängen.
ÖRTAGÅRDEN 1 ligger invid och bildar gård med Spegeldammen 1 hus nr. 1 och 2. Huset har sin garagesida mot gården, och är främst en parkeringsplats. Platsen framför butikssidan var främst en byggarbetsplats vid inventeringstillfället.