Stäng fönster Stockholm kn, DRYCKESKÄLLAREN 1 M.FL.

Beskrivning
Större sammanhängande område med snarlika lamellhus från mitten av 1950-talet. Området omfattar kvarteren Dryckeskällaren, Eldskärmen, Fogdekammaren, Frontespisen, Gyllenlädret, Lövsalen, Prästkammaren, Rustkammaren samt Kvarnhagen, som ligger i områdets mitt. Kvarteren i mitten av området ligger på en höjd med sluttningar ut mot områdets norra del. Mellan husen finns gårdsbildningar och grönstråk. I kvarteret Kvarnhagen finns en mindre centrumanläggning med butiker och service för de intilliggande kvarteren.

DRYCKESKÄLLAREN- kvarterets tre lamellhus är belägna intill Hässelby slott med dess koloniområde. Ett stycke kuperad natur med berg i dagen avgränsar kvarterets husrad från odlingslotterna. I hörnet där kvarteret gör en sväng ligger en sopsorteringsbyggnad från 1989/91 som under 2004 återuppförts efter en brand. Här finns också parkeringsplatser. Förgårdsmarken framför byggnaderna har gräs- och buskplanteringar och en imposant tallrad samt en stenlagd uteplats. Byggnaderna i kvarteret är något annorlunda sinsemellan.
FRONTESPISEN- på gården leder en stenkantad asfalterad nedfart till källargaraget. Två parkeringsplatser har tagits upp intill nedfarten. Den lilla gården som är belägen mot allmän mark har delvis ursprungligt växtmaterial med lönn och berberis. De regelbundet planterade lönnarna ger mycket av karaktären. På entrésidan är marken asfalterad men gräsytor, träd och buskar avskärmar mot genomfarstrafiken på Maltesholmsvägen. Mot Beata Sparres gränd finns en naturstensterrassering.
GYLLENLÄDRET- Lamellhuslängan placerad längs en bergig ås längs infartsgata till flerbostadshusområdet. Trappor av natursten med ledstänger av rundjärn leder upp till huset. Mot gatan finns höga murar av natursten. På den nordöstra sidan gränsar huslängan till ett mindre skogspari med tall, ek och lönn.
KVARNHAGEN- Kvarter på en höjd i områdets mitt, med sammanhängande lamellhuslängor, som i den östra delen av kvarteret omger en stor gård. Gården är varierad och har karaktären av en kuperad skogsdunge med utsparad naturmark med tallar, björk och berg i dagen samt lekplatser. Terrasseringar av natursten finns mot de asfalterade gångvägarna. Hus 2 och 3 bildar en mindre centrumanläggning med butikslokaler i bottenvåningen. Marken framför affärerna är belagd med betongplattor med enstaka träd. Mellan huslängorna finns en parkering samt en vändplan. En diskret trappa, vid en naturstens terrassering, i centrumanläggningens östra hörn leder ner till gårdsbildningen mellan bostadshusen. Nedanför trappan finns en liten intim stenlagd gård med en hängpil.
LÖVSALEN utgör anläggningens norra utpost. Kvarteret innehåller ett lamellhus placerat i öst-västlig riktning, längs Maltesholmsvägen. Mellan Lövsalen och anläggningens centrala delar finns ett grönstråk med gångvägar och en bollplan. Mot Maltesholmsvägen finns en låg naturstensterrassering med planteringar och buskar, stenlagda trappor med järnräcken samt en parkeringsplats.
PRÄSTKAMMAREN- Ursprunglig bostadshusanläggning från 1950-talet med fina proportioner och god gestaltning. Anläggningen innefattar två lamellhus i en svag sluttning runt en gård. Lamellhusen ligger i nära nog öst-västlig riktning. Den norra längan är vinkelbyggd mot ost, med en "flygel" i sydlig riktning. Norr om anläggningen är det en asfalterad parkeringsplats samt genomfartsvägen Maltesholmsvägen. Norr om denna går tunnelbanespåren. Österut är det närmast huset en asfalterad parkeringsplats och utanför denna en grässlänt ned mot "Slottsgaraget". Mot sydost finns infarten till anläggningen, mot syd är det en grässlänt ned mot matargatan Kvarnhagsgatan och söder om denna vidtar ett koloniområde. Mot väst finns en vändplan, en skogsslänt och ett daghem. På gårdssidan finns närmast det södra huset en rabatt med buskar. En asfalterad slinga löper runt gården och innanför denna finns gräsmatta, en lekplats med lekredskap innanför ett trästaket, lite lövträd, en piskställning och berg i dagern. Stödmur av granit.
Gestaltningen är ursprunglig och välbevarad.
RUSTKAMMAREN- utgörs av 7 st. lamellhuslängor sydväst om torgbildningen. Husen är lokaliserade på och vid en bergig ås med inslag av kuperad barrskog. En säckgata går in i området. Kvarteret omges av kvarteret Eldskärmen, Kvarnhagsgatan i norr och Beata Sparres Gränd i söder.
ELDSKÄRMEN- utgörs av 3 st. lamellhuslängor längst i söder av anläggningen. Vid gångstigen som går från Beata Sparres Gränd som leder till bl.a. slottsanläggningen har hus 2 sin entrésida med balkonger. Norr om husen finns Kvarnhagsgatan som hus 1 och 3 har sin entrésida mot, och balkongerna på baksidan. Husen är inpassade i en bergig terräng med barrträd och ligger på olika nivåer. Gångstigar mellan husen.