Stäng fönster Mariestad kn, ODENSÅKER 5:3 M.FL. ODENSÅKERS KLOCKARBOL

Beskrivning
Klockarbolet ligger mitt i Odensåkers by på Vadsboslätten i Mariestads kommun. Det omgivande landskapet är kuperat med träddungar och mindre skogspartier som avbrott i de för övrigt i hög grad uppodlade markema, varför karaktären av slättbygd inte alltid är tydlig. Strax norr om Odensåker mynnar Tidan i sjön Östen. Runt sjön Östen löper ett bälte med säv och bladvass som vid land övergår i högvuxna gräs- och starrmarker. I Klockarbolets närmaste omgivning ligger Odensåkers kyrka på en kulle i väster och prästgården i norr.

Klockarbolet består av sex byggnader och en jordkällare. Bebyggelsen genomkorsas av vägen mellan Binneberg och Skalkarike. Nordväst om vägen ligger manbyggnaden (även "klockarbolet") och sovelboden. Sydost om samma väg ligger en liten enrumsstuga, som kallas Fridhem. Enrumsstugan flankeras av en liten ladugård och ett svinhus med vedbod. Dessa hus bildar en s.k. trebyggd gård enligt ett tidigt bebyggelseschema där mangård och fägård ännu inte skilts åt. Söder om dessa byggnader ligger en större ladugård, och norr om Fridhem på sydöstra sidan av vägen ligger en jordkällare. Strax norr om Klockarbolet ligger det gamla sockenmagasinet, som efter att ha varit flyttat till Skalkarike under lång tid, och även varit föremål för ombyggnad, åter flyttats till sin ungefärligt ursprungliga plats.

Mellan manbyggnaden och sockenmagasinet ansluter vägen från Böja och Låstad. Den gräsbevuxna triangeln som förr bildades i mitten av vägskälet användes tidigare som likplats, där man på likfärden gjorde halt och satte ner kistan i väntan på klockringning och präst. Efter begravningarna ströddes platsen med grovt salt, ibland linfrö. Platsen var illa sedd och undveks av folk rädda för spöken.