Stäng fönster Mariestad kn, MÅRDEN 6 BERTHA PETTERSSONS HUS

Beskrivning
Byggnadsminnet Mården 6 från 1977 omfattar tre byggnader på fastigheten, som utgör östra halvan av kvarteret Mården. Detta ligger i södra utkanten av det som idag benämns "gamla stan" i Mariestad. Kvarteret ligger mellan Västerlånggatan i väster och Kyrkogatan i öster. Mården 6 gränsar i söder till gamla torget, i öster till Kyrkogatan och i norr till Komministergatan. Fastigheten omfattar "Bertha Petttersons hus" -det ljusgula torghuset med tillbyggnad i vinkel längs Kyrkogatan, en anspråkslös mellanbyggnad längs Kyrkogatan och hörnhuset i korsningen Kyrkogatan - Komministergatan. Torghuset är en timmerbyggnad med klassicistisk panelarkitektur från 1820-talet. Mellanbyggnaden ersatte 1971 ett äldre trähus och efterliknar det gamla husets utseende med en enkel träpanel och en portik med infart till gården. Hörnhuset är ett reveterat timmerhus från 1890-talet. Byggnaderna är uppförda på äldre husgrunder med källare murade av gråsten.

Den gemensamma innergården är belagd med kullersten och har gångar med hyvlade kalkstensplattor. Här finns numera också sparsamma planteringar. Mot granntomten i väster finns ett högt träplank ovanpå en stödmur av betong.

Källa: Sverker Larsson, Länsstyrelsen Västra Götaland.