Stäng fönster Grästorp kn, HEDÅKER 1:14 HEDÅKERS SÄTERI

Beskrivning enligt Nordiska museets studier 1932:
Den gamla sätesgården Hedåker är belägen en halvmil sydost om Grästorp. Från landsvägen mellan denna ort och Fridhems kyrka leder en lång allé upp till gården.
Den grusade gårdsplanen har rektangulär utsträckning i öster och väster. Vid dess västra sida ligger manbyggningen, i norr den enda återstående flygeln, i det sydöstra hörnet är infarten, den södra sidan gränsar med en låg terass mot trädgården. Under 1700-talets senare del funnos -såsom framgår av en karta från år 1783 - dubbla par av flyglar utmed gårdsplanens långsidor. Öster om uppfartsallén ligger flertalet ekonomibyggnader. Det stora kuperade och bergiga partiet norr om mangården har karaktären av fri park.

Manbyggnaden är uppförd i en våning av liggande knutat timmer (delvis ek) med stående brädpanel och profilerade lockribbor. Fasaderna äro målade i gulgrått med vita detaljer. (se mer historik och beskrivning på byggnadsnivån).
Flygeln är envånig, byggd av timmer och panelad samt försedd med tegeltäckt sadeltak. Den uppfördes i samma storlek och på samma plats som en år 1870 nedbrunnen byggnad. På dess östra gavelröste sitter en i plåt uthuggen vindflöjel, enligt uppgift förfärdigad av smeden Dahlgren omkr. 1850.
Omkring en stor fyrsidig plan äro ladugårdslängorna, stallet o.s.v. uppförda i skiftesverk, fyra rödfärgade, sammanbyggda längor alla täckta med spåntak utom stallet, som har halmtak. Dessa byggnader uppfördes 1866. - Ett panelat, rödfärgat stathus har årtalet 1853 på vindflöjeln.
- Det rödfärgade magasinet i två våningar av liggande timmer är ungefär samtidigt med stathuset.

Dagsläget 2007

Beskrivningen från 1930-talet och den tillhörande situationsplanen stämmer med dagsläget med följande undantag. Huvudbyggnadens utbyggnader på baksidan har tagits bort, spår av dessa syns i grundens mur. En vedbod (nr 9) NV om huvudbyggnaden har rivits, detsamma gäller en större redskapsbod och vedbod (nr 12) norr om vagnboden.

Det omnämnda stathuset är förmodligen nr 3, idag en till synes helt ny byggnad som fungerar som gårdskontor. Hus nr 13 öster om statarbostaden är ett uthus som fungerat som hönshus. Ytterligare ett bostadshus står ett stycke söder om gårdskontoret, öster om magasinet, på en tomt som mot norr och öster inramas av en stengärdesgård och trädallér. Även detta har en moderniserad exteriör och omnämns inte i beskrivningen från 1932, men har fungerat som arrendatorsbostad och troligen uppförd kort tid efter 1932, ev. tidigare men har då inte dokumenterats. Söder om huset fanns tidigare även en vedbod. Sydväst om magasinet har ytterligare ett hönshus stått.

Nr 15 verkstad kan vara den gamla stallbyggnaden som byggts om eller ersatts med en ny verkstadsbyggnad, knappast senare än mitten av 1900-talet isåfall med tanke på eternittaket. Ladugårdens västra länga är riven liksom den södra som ersatts med en lagerbyggnad på samma plats och i samma format. Dessa delar inrymde troligen fähusdelen, den östra längan fungerade troligen som bl a foderlada, denna är bevarad och används som spannmålstork.

Byggnadsminnets skyddsområde omfattar mangården med trädgård och markområdet NV om denna, därtill området söder om mangården där magasinet står samt på östra sidan om uppfartsvägen tomten där arrendatorsbostaden står. Ladugårdsbacken med dess byggnader ligger utanför området. Byggnader som omfattas av särskilda skyddsbestämmelser är huvudbyggnaden och flygeln.