Stäng fönster Vara kn, ÖRNEN 3 BENGTSSONSKA MAGASINET

Beskrivning
Byggnadsminnet Bengtssonska magasinet ligger centralt i Vara, intill järnvägens östra sida, strax norr om järnvägens korsning med Kyrkogatan/Sveagatan. Magasinet består av en äldre lägre del från 1860-talet som kännetecknas av sitt papptäckta tak och en sk. torkria av tegel som sticker upp som ett torn i det västra takfallet. Mot norr har en nyare magasinsbyggnad i tre våningar tilkommit på 1880-talet. Båda byggnaderna är stolpverkskonstruktioner klädda med faluröd panel. På östra sidan om den norra magasinsbyggnaden står en liten låg faluröd byggnad, troligen ett äldre garage för en bil. Taket är välvt och täckt med onduline, sinuspofilerade skivor av tjärpapp/asfaltspapp. Öster om magasinet, på motsatta sidan den grusade uppfarten som löper förbi magasinet, ligger ett församlingshem byggt på 1950-talet. Sydost om församlingshemmet ligger "Bengtssonska hemmet". Det senare är spannmålsgrossisten Johan Bengtssons hem, som av hans döttrar testamenterats till Stiftelsen Vara församlingshem, och som idag är museum.