Stäng fönster Lidköping kn, TUN 19:1 M.FL. PROSTEN SILVIUS STIFTELSE

Beskrivning
Byggnadsminnet som går under namnet Silvii skola eller Prosten Silvius´stiftelse (underförstått följande byggnader tillhöriga nämnda stiftelse), består av tre byggnader strax sydost om kyrkan och intill vägen genom Tun (vid T-korsningen). På södra sidan vägen ett vitputsat skolhus i sten, ritad av Olof Tempelman och uppförd 1780-81, omedelbart sydväst om skolhuset en rödpanelad fd. rekorsbostad från 1800-talets tidigare del, samt det sk. skolmagasinet från 1771 på norra sidan vägen, i sydvästra hörnet av kyrkogården. Skolhuset är en byggnad i rokokostil med skiffertäckt mansardtak, rektorsbostaden en timrad korsbyggnad och magasinet en kvadratisk byggnad med murad bottenvåning med envånig panelklädd överbyggnad med ekspåntäckt tälttak.

Till byggnaderna söder om vägen hör en stor tomt, bestående huvudsakligen av gräsmattor med spridda frukt- och lövträd och en syrenberså sydväst om skolhuset. Marken framför skolhuset består av en krattad grusyta. Mot vägen på skolhusets framsida löper en stenmur, framför skolhusets entré finns en järngrind flankerad av grindstolpar av sten krönta av stenklot. Tomten i övrigt avgränsas av ett modernt stängsel.