Stäng fönster Skövde kn, BRYGGAREN 10 HELÉNSGÅRDEN

Beskrivning
Helénsgården utgör sydöstra delen av kvarteret Bryggaren beläget i centrala Skövdes västra del. Kvarteret är glest bebyggt med äldre trähus, samtliga faluröda och med sadeltaken täckta med enkupigt tegel. Byggnaderna omges av gräsytor med såväl grusgångar som stenlagda gångar.

I söder står den sk Helénsstugan, en timrad framkammarstuga i en och en halv våning klädd med locklistpanel. Stugan har gentemot de andra husen en sned orientering som härrör från den medeltida stadsplanen före branden 1759. Norr om Helénsstugan står ett nyare envånings bostadshus från omkring 1800-talets mitt. Huset entré utmärker sig mest med en pardörr vars övre glasade del har spröjsar i form av ett hjul med ekrar och olikfärgade glasrutor mellan dem. Huset har inretts med kontorslokaler men en del äldre spegeldörrar och innertak av spontad panel har bevarats. Norr om bostadshuset står den timrade portliderbyggnaden, bottenvåningen har inretts till butik, vinden är oinredd.

Väster om dessa tre byggnader står en lång före detta ekonomibyggnad i skiftesverkskonstruktion. Väggarnas utfackning består i byggnadens södra del av bilade timmerstockar, troligen återanvänt material från ett timrat hus, huvuddelen av väggarna har utfackning av grova plankor av varierande bredd och vars ytor formats med yxa. På byggnadens västra sida finns mot norr ett parti med utfackning av sågade brädor. Gavelspetsarna är klädda med locklistpanel. I byggnadens södra del finns ett ännu oinrett utrymme där det ursprungliga golvet av kullersten ännu är synligt. Övriga delar av byggnaden har inretts till lokaler för hantverk och utställningar, möteslokaler med pentry mm. Innergården mellan husen består till större delen av en grusad yta men här finns också gräspartier och höga träd. Mellan portliderbyggnaden och bostadshuset löper ett rödfärgat trästaket. Mellan Helénsstugan och skiftesverkslängan finns en låg nivåskiljande stenmur som markerar en gammal tomtgräns.